ZBOG nagomilanih dugovanja Poljoprivredne zadruge "Donja Trnava" objekat od 400 kvadrata novije gradnje ostao je bez struje pre tri godine. Kolateralna šteta su učenici isturenog odeljenja Osnovne škole "Lela Popović" koji u ovoj zgradi koriste četvrtinu prostora, odnosno dve učionice, hodnik i toalet. Iako se lokalna samouprava angažuje da se problem reši, sudski spor se već tri godine ne miče od početka, jer je predstavnik pomenute zadruge nedostupan sudskim vlastima.

Pročitajte još: Novi Sad: Bolji uslovi u školama

Sreća u nevolji je da su učionice prostrane i svetle a učenici od prvog do četvrtog razreda, njih jedanaestoro, nastavu pohađaju samo pre podne pa su i potrebe za svetlom zanemarljive. Direktorka Dragana Đorđević kaže da im je lokalna samouprava kupila agregat tako da struju ipak imaju ali...

- Grejemo se na drva tako da je i to olakšavajuća okolnost. Ali i ovoj deci trebaju kompjuteri a moramo voditi i elektronske dnevnike, što sada nije moguće. Nije rešenje kupiti jači agregat već da se konačno reše imovinski odnosi - kaže direktorka Đorđević, koja se sa svojim saradnicima trudi da kvalitet nastave bude zadovoljavajući.

Pročitajte još: Štrajkovi osakatili generacije učenika

Škola u ovom selu, 15 kilometara od Niša, postoji još od 1942. godine pa su meštani 1996. godine odlučili da zidaju novu. Novac su prikupili iz samodoprinosa, a pored škole hteli su da reše i prostor za Dom kulture, prodavnicu i Zemljoradničku zadrugu "Paljina". Uključile su se i lokalne vlasti koje su finansijski pomogle izgradnju i objekat je ubrzo useljen. Međutim, kada se javio problem sa strujom, odnosno neplaćanjem računa, ispostavilo se da je kao vlasnik u katastar objekta upisana Poljoprivredna zadruga "Donja Trnava" koja nema nikakve veze sa ovim selom.

- Na osnovu naših saznanja upisani su na osnovu Zakona o društvenoj svojini. Tako su nam barem rekli u katastru, a da li je to bilo ispravno i ko je odgovoran to ne možemo da otkrijemo - veli direktorka koja je uspela da prikupi dokaze, odnosno priznanice i svedoke kojim se dokazuje da su Paljinčani svojim parama sagradili objekat.

Ali, ročišta se pred Osnovnim sudom u Nišu već godinu dana odlažu jer se navodno ne pojavljuje predstavnik zadruge Slobodan Stamenković iz Donje Trnave.

VEĆNIK

Gradski većnik Mirko Zečević, zadužen za obrazovanje, kaže da je nedopustivo da se ovakvi sporovi ne rešavaju po hitnom postupku jer su u pitanju deca. Veli da očekuje veće angažovanje pravobranilaštva, ali i saradnju sa Elektrodistribucijom. Nije jasno i zašto niko nije predložio privremene mere, odnosno da se školi priključi struja do okončanja sudskog postupka.

ZADRUGA

Kako saznajemo PZ "Donja Trnava" nije prisvojila samo objekat u Paljini već i obradivu zemlju u atarima okolnih sela, sve što je nekada bilo zadružno, koje sada izdaje trećim licima. Delegacija ovih sela zatražila je pomoć od načelnice okruga Dragane Sotirovski koja kaže da se u čitav slučaj uključila i policija.