NOVA školska godina počela je juče za oko 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. U klupe je selo i više od 65.000 đaka prvaka - što je za oko 2.500 manje nego prošle godine, za koje su stariji drugari pripremili priredbe, a pojedine lokalne samouprave ih obradovale rancima, sveskama, kačketima... Najviše je malih školaraca u prestonici - 16.744, ali je i u glavnom gradu primetan pad broja upisane dece, pa je 404 prvaka manje. Osnovna škola "Nikola Tesla" u Vinči i ove godine je rekorder po broju učenika koji su krenuli u prvi razred - čak 285, ili 11 odeljenja.

Ni ove godine prvi nastavni dan nije protekao bez štrajka, koji su organizovali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije. Prema podacima sindikalaca, u više od 1.000 škola časovi su bili skraćeni na 30 minuta. Nove štrajkove najavljuju za 11, 19. i 27. septembar. Osnovni zahtev je da prosvetni radnici budu u devetoj platnoj grupi, zajedno sa lekarima, socijalnim radnicima, glumcima, a ne u osmoj, kako je najavljeno.

Pročitajte još:Prvaka 2.500 manje

Ne osporavajući pravo sindikata da traži bolji materijalni položaj, činjenica je da unazad dve decenije bar jednom godišnje prosvetari štrajkuju. Razlog je uvek isti - male plate (49.500 dinara plata nastavnika početnika). Do obustave nastave ili skraćivanja časova stalno dolazi na početku ili tokom školske godine. Nije se dogodilo da se profesori i ostali zaposleni u školi za svoja prava bore tokom letnjeg raspusta ili posle nastave. Zbog toga đaci moraju i subotom u školu, kako bi nadoknadili časove.

- Tek smo pre dve nedelje saznali u kom smo platnom razredu, tako da nije bilo vremena da ranije organizujemo štrajk - objašnjava Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti. - U 2013. godini, protest je počeo u martu i trajao je šest meseci.

Profesori i direktori škola s kojima smo razgovarali, koji nisu želeli da im se pominju imena, kažu da bi protest tokom raspusta prošao neopaženo. Oni dodaju da, iako posredstvom svojih škola imaju članstvo u sindikatima koji se bune, nastava je bila redovna i časovi nisu skraćivani.

Osim plata, u prosveti ima i drugih problema. Tako nastavnici i profesori nisu javno digli svoj glas kada su iz nastavnih programa izbačene pojedine lekcije, kada su privatni izdvači preuzeli monopol u izdavanju udžbenika i tako Zavod za udžbenike stavili u zapećak, kada je prosečan broj izostanaka po učeniku dostigao 100, kada se u srednju školu dolazi sa neznanjem tablice množenja... Takođe, znanje osmaka na završnom ispitu iz godine u godinu je sve slabije.

- Nastavni planovi i programi ne zavise od nas, za njih je zadužen Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji je posebna država - navodi Brajković. - Bunili smo se protiv prodaje knjiga preko agencija, i to je sada ukinuto. Što se tiče izostanaka, nama su povodom toga vezane ruke. Profesori ne smeju ništa da kažu učeniku niti roditelju, jer odmah slede prijave. Prosvetnim radnicima je proteklih decenija uništeno dostojanstvo.


Pročitajte još:Ana Brnabić iz škole u Adi poželela đacima srećnu novu školsku godinu

OBRAZOVANjE JE PRIORITET

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišli su obnovljenu OŠ "Čeh Karolj" u Adi i prisustvovali prvom času na početku nove školske godine. Zgrada škole je, posle više od sto godina, rekonstruisana u potpunosti.

- Tokom letnjeg raspusta završili smo rekonstrukciju 18 škola širom Srbije, a ova škola u Adi je jedna od njih, u čiju je rekonstrukciju uloženo 82 miliona dinara - rekla je Brnabićeva. - Obrazovanje je jedan od najvećih prioriteta Vlade Republike Srbije.

Šarčević je ocenio da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost Srbije. Učenicima je uspeh u novoj školskoj godini poželeo i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.


DRUŽENjE SA ĐACIMA

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao se juče sa učenicima IV/1 OŠ "Drinka Pavlović" i podelio sa njima utiske o svom školovanju. On je rekao da će do 2020. godine Grad uložiti više od tri milijarde dinara za rekonstrukciju i ulaganje u obrazovne ustanove.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poklonio je interaktivnu tablu đacima OŠ "Ćirilo i Metodije".