TRADICIONALNI Velikogospojinski vašar u Pirotu je i ove godine vrveo od svega i svačega, ali su svi najsrećniji zbog onoga što je izostalo.

Jer, za razliku od decenija unazad, kiše nije bilo, pa ni gacanja po blatu, koje je, nažalost, već postalo zaštitni znak ove "šarene" manifestacije.

Vlasnici tezgi su, međutim, ponovo nezadovoljni. Kažu, zakup je skup, i iako oni cene nisu menjali već godinama, narod nema novca, pa ljudi mahom merkaju robu i teško posežu za buđelarom. U vreme pripreme đaka za školu, mnogima se sav pazar svodi na poneku mekiku "za poneti", eventualno drvenu oklagiju ili tučak za meso.

Pročitajte još: Pirotski vašar: Zabava za sve generacije

A ponude je bilo - najčešće polovnog alata, s kojim se, kako kaže njegov prodavac, može sastaviti i vasionski brod. Tako je bušilica sa oznakom "boš" kod njega koštala 500 dinara ako se ne proba, a trostruko više ako mušterija proverava ispravnost. Roba je, saznajemo, decenijama sakupljana po nemačkim gradovima, gde je ovaj građevinac i stekao penziju.

Polovni bicikli su nuđeni za 50 evra, baštenske garniture i kuhinjski elementi za 20.000 dinara, dok je za pljeskavicu u lepinji valjalo spremiti stotinu puta manju sumu. Iako staroplaninske jagnjetine nije bilo ni uoči Uskrsa, gurmanluk sa upravo tim "geografskim poreklom" se u Pirotu minulih dana cenio 1.200 dinara za kilogram.