TRADICIONALNI Pirotski vašar, koji se do pre desetak godina održavao 8. septembra - na dan oslobođenja od bugarske okupacije - a zatim je premešten u dane Velike Gospojine, ove godine je nekoliko dana ranije na plato pored Prisjanskog naselja izmamio mnogobrojne trgovce, vlasnike luna-parkova i brojne posetioce. I, sve je obradovalo lepo vreme, s obzirom na to da je prethodnih godina redovan "gost" bila i - kiša!

Jedan od organizatora zabavnih sadržaja iz Niša, inače redovan učesnik Pirotskog vašara, procenjuje da ova svetkovina poslednjih godina doživljava procvat. Sve je više posetilaca, a naročito mladih za koje se verovalo da nisu zainteresovani za ovakve manifestacije. I, dok stariji posećuju kafane, pintere, prodavce polovnog alata iz Nemačke... omladina opseda luna-parkove sa raznim vrteškama i malim ringišpilima. Za svakoga ima ponešto...

Osim zabave, te tradicionalnog "ića i pića", vašar je mnogima prilika i da nešto kupe: oklagiju, čiviluk, kalupe za galete, limene modle i još mnogo toga po ceni od samo par stotina dinara.

Kauč ili otoman od topolovine, međutim, koštaju desetak hiljada dinara, komplet stolica je nešto jeftiniji, a cene su "pale" i kuhinjskim elementima.

U ugostiteljskim šatrama cene variraju u zavisnosti od doba dana, ali i od - pevačice, odnosno njenog repertoara, "imidža" i poštovanja gostiju. Ujutro i pre podne, kada nema gužve, ručak sačinjen od pečenja, roštilja i sličnih đakonija može da košta oko hiljadu dinara po osobi, dok su večernje cene veće i za 40 odsto.

U svako doba dana, za sendviče sa pljeskavicom ili džinovskim pilećim batacima treba izdvojiti od 150 pa naviše, a u odnosu na lane su poskupele i mekike za koje sada treba izdvojiti 40 dinara po komadu.


UTIŠAN "MARKETING"

ZA razliku od prethodnih vašara, ove godine je najveće izmene pretrpeo "marketing" u vidu agresivnih reklama posredstvom jakog ozvučenja. Posle žalbi vlasnika okolnih kuća u Prisjanskom naselju, "spikerima" je dozvoljeno da gromoglasno hvale svoje usluge i robu samo u periodu od 20 do 22 sata.PROČITAJTE JOŠ:

Prvo "gvardija" pa - galoperi

Jedinci na meti pedofila

Loza, ipak, jača od (ne)vremena

Droplje se spasle od vatre

Cena ljuti prevoznike