DA Srbija i Francuska sve više jačaju međusobnu saradnju, utemeljenu u dugoj tradiciji prijateljskih veza pogotovo od Prvog svetskog rata, potvrđuje primer Novog Sada, grada u kojem su poslednjih godina vrlo uočljivi rezultati unapređenja odnosa sa Francuzima u nizu oblasti.

Pročitajte još: Francuska nastavlja da stipendira srpske studente

Tome su znatno doprineli i mnogi Novosađani koji su ili studirali u Francuskoj, ili su posle završenih studija nastavili obrazovanje na nekom od prestižnih univerziteta u toj zemlji i tamo uspostavili poslovne i stručne veze.

Pročitajte još: Francuzi zainteresovani za projekte hidroenergetike u Srbiji

Jedan od tih "francuskih đaka" je i dr Pavle Sekeruš, profesor Univerziteta u Novom Sadu i direktor novosadskog Frankofonog centra, koji u razgovoru za "Novosti" tvrdi da Francuska, kao jedna od vodećih država EU, želi da vrati veći uticaj u našoj zemlji.

- Beleži se stalni rast investicija francuskih preduzeća, a u isto vreme sprovodimo najrazličitije francuske programe u obrazovanju, nauci, kulturi, zdravstvu - navodi profesor Sekeruš.

LEKARI Profesor Kovačević ističe da se, zahvaljujući pomoći Francuske više od 20 doktora sa Instituta u Sremskoj Kamenici usavršavalo u Parizu.

Kada je o obrazovanju reč, za podizanje nivoa kvaliteta nastave francuskog jezika u domaćim školama, jedan od najboljih primera je novosadska Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", koja već osam godina ima program bilingvalne nastave na prirodno-matematičkom smeru.

- Naši đaci kad maturiraju dobiju francuske jezičke diplome - ističe dr Radivoje Stojković, direktor Jovine gimnazije, koja je od lane nosilac priznanja Label Frans Edukasion kao najbolja škola u negovanju dvojezične frankofone nastave.

- Negovanje francuskog jezika je naša tradicija duga više od dva veka, koju želimo da produbimo, pa u tom smislu nastojimo da uz boravke naših učenika u Francuskoj, svake godine na bar mesec dana ugostimo i đake iz Francuske.

Izuzetnu saradnju sa Francuzima proteklih godina imaju novosadske zdravstvene ustanove, kaže za "Novosti" prof. dr Pavle Kovačević, ugledni kardiohirurg:

- Zahvaljujući saradnji sa pariskom bolnicom Piti Salpetrije, formirana je moderna vaskularna hirurgija u Novom Sadu, a takođe je i započeta realizacija ideje transplantacije organa.