Ministarstvo omladine i sporta obnovilo je saradnju sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Srbiji oko stipendiranja srpskih studenata u Francuskoj.


Novi ugovor saradnje koja traje od 2013. godine, u Ambasadi Francuske u Beogradu, potpisali su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ambasador Francuske Frederik Mondoloni i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen.


"Veoma sam srećan i počastvovan što sam primio ministra Udovičića sa kojim imam odličnu saradnju. Nastavljamo jako značajnu saradnju i pridajemo veliki značaj što je 80 studenata iz Srbije moglo da studira u Francuskoj. Takvim stvarima pokazuje se snažna veza između dve zemlje i drago mi je zbog toga", rekao je Mondoloni.


PROČITAJTE I: Profesorima skratili radni staž


Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić podsetio je da je Fond za mlade talente osnovan sa idejom da se pomogne najboljim studentima u Srbiji, ali i u inostranstvu.


"U poslednje četiri godine uspeli smo da povećamo broj stipendija sa 1.000 na 1.300 za studente na završnim godinama, kao i da povećamo iznos stipendija sa 25.000 na 30.000 dinara. Pored toga stipendirano je i do 500 njih na master i doktoriskim studijama".


Cilj je da se proširi uspešna saradnja sa Vladom Republike Francuske, naglašava Udovičić.


"Želimo da naši mladi ljudi steknu nova prijateljstva, obrazovanja, a onda da se vrate u Srbiju i prenesu znanje", rekao je Udovičić i najavio da će uskoro biti potpisan sporazum ministarstva sporta Francuske i Srbije, što je prema njegovim rečima još jedan dokaz da je Srbija lider u sportu na ovim prostorima.