TIM ruskih lekara i medicinskog osoblja požeškog Doma zdravlja predvođen dr Viktorom Belinskim, internistom radiologom iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, u četvrtak je završio dvonedeljnu humanitarnu misiju u ataru Požege. Specijalnim vozilom, tzv. mobilnom klinikom, ruski i domaći lekari obišli su 40 sela i pregledali blizu 700 stanovnika.

PROČITAJTE JOŠ - Lekar u svakom selu

Pokretna klinika omogućuje lekarima da obave sve vrste pregleda, izradu analiza, pa čak i manje hirurške intervencije. Vozilo i lekari išli su od kuće do kuće u naselja udaljena i po 40 kilometara od Požege, kakav je slučaj u Tometinom Polju, Mršeljima, Tabanovićima... gde sanitetsko vozilo nije moglo ni da priđe zbog loših puteva.

Lekari su nailazili na meštane koji nemaju zdravstvene knjižice, a neki su se iskreno požalili da zbog nedostatka prevoza nisu bili kod lekara i po 20 godina. Mnogi nisu ni znali da imaju veliki pritisak, šećernu ili druge bolesti.

"Mobilna klinika" ostaće Požegi na korišćenje, a kako "Novosti" saznaju, slična misija biće organizovana i u još nekim opštinama Zlatiborskog okruga.

Predajući vozilo na upotrebu u porti crkve u selu Prilipcu, ambasador Aleksandar Čepurin je naglasio da "Mobilna klinika" nije poklon države Rusije već ruskih građana koji su dobrovoljnim prilozima učestvovali u velikoj humanitarnoj misiji.