RUKOVODSTVO Opštine Plandište smatra da sedište hrvatske prehrambene industrije "Vindija" za Srbiju treba da bude kod njih, jer u Plandištu ima pogon za proizvodnju prerađevina od pilećeg mesa sa oko 300 radnika, a ne u Lajkovcu, gde je smeštena uprava sa desetak zaposlenih. Argumenti lokalne uprave, s kojima su se obraćali i rukovodstvu firme, bio je da se prihod od poreza na zarade odlazi u lajkovački, a ne u budžet ove siromašne opštine. Lajkovčani odgovaraju da argumenti ne stoje, jer se porezi na plate ubiru prema prebivalištu zaposlenih, a to je upravo Plandište.

PROČITAJTE JOŠ - Mi Hrvatima i zgrade i pare, oni nama ništa

"Vindija" je proizvodnju u Plandištu počela 2009. godine, kada je od propalih pogona nekadašnje "Planime" za samo četiri meseca načinila savremena postrojenja, po standardima Evropske unije. Proizvode pileće prerađevine, a imaju i tri farme brojlera.

PROČITAJTE JOŠ - Srpske firme traže zaštitu UN od Hrvatske

- Zahvalni smo što zapošljavaju veliki broj sugrađana, ali smatramo da bi trebalo kod nas da presele i sedište firme, s obzirom na to da se ovde nalazi proizvodnja - kaže Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište. - To bi mnogo značilo za skromni budžet naše nerazvijene samouprave, jer bismo novac od poreza na plate mogli da usmerimo na održavanje saobraćajnica ili uređenje škola i vrtića.

Živorad Bojičić

Predsednik SO Lajkovac Živorad Bojičić ističe da se porez na zarade od početka rada "Vindije" sliva baš u budžet Plandišta. Bojičić, koji je od početka uključen u dolazak firme iz Varaždina, kaže da "Vindija" u Lajkovcu, uz distributivni centar za celu Srbiju, ima jednu farmu pilića, a planira da otvori još pet, te mlekaru i savremenu klanicu koja će zapošljavati 230 radnika. U planu su i dve farme pilića u Ubu.

- Razumljiva je inicijativa tamošnjeg predsednika opštine - kaže Bojičić. - Uostalom, 2009. godine kao načelnik opštinske uprave, a potom i kao predsednik Opštine, insistirao sam da sedište "Vindije" iz Beograda bude premešteno u Lajkovac, što je i učinjeno. Siguran sam, da će sedište "Vindije" ostati u Lajkovcu, jer su ovde kupili bivšu zadružnu mlekaru i fabriku stočne hrane u Valjevu. U Lajkovcu imaju odličnu logistiku, ceo njihov menadžment je sa ovog područja.

Jovan Repac

Prema rečima Bojičića, ova firma je pored farme pilića u Dubravi kupila i placeve za nove farme u Jabučju, Rubribrezi i Strmovu, a dok gradnja ne počne, to zemljište besplatno koriste ovdašnji domaćini.

Od "Vindije" nismo dobili odgovor hoće li uslišiti molbe Plandištanaca.

OPŠTINSKI PRIHODI

- UZ porez na zarade, Plandište ubira porez na imovinu i ekološku taksu, što nije mali prihod - ističe Bojičić.

- Lajkovac ima prihod od registracije voznog parka, koji nije mali, kao i od carinskih dažbina, jer kompletan izvoz u zemlje koje nisu članice Evropske unije ide odavde.

U Plandištu navode da su više puta izašli u susret hrvatskoj kompaniji, a sada sa šest miliona dinara finansiraju izmeštanje gasovoda koji se nalazi ispod farme na putu ka selu Velika Greda.