GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je u četvrtak liturgiji u okviru 18. Ilindanskog crkveno-narodnog sabora, koji su organizovale Srpska pravoslavna crkva (Parohija pri Hramu Vaznesenja Gospodnjeg) i novosadski Centar za negovanje tradicija podneblja “Ravničar”.

Vučević je potom razgledao izložbu „Novi Sad u revoluciji 1848 – 1849. godine“ o kojoj je govorio direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, a koja će u naredna dva dana biti postavljena u sklopu sportsko-poslovnog kompleksa „Slana bara“. Time je počela i tradicionalna manifestacija „Grom fest“, ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom putu.

- Čestitam svim građanima koji slave današnji praznik Svetog Iliju i želim da se zahvalim sveštenstvu Hrama na pozivu da sa žiteljima MZ “Klisa“, „Slana bara“ i „Vidovdansko naselje“ prisustvujem obeležavanju jednog od najvećih hrišćanskih praznika. Ovo je takođe i datum kad je pre 18 godina počela izgrdanja hrama, koji je danas epicentar duhovnog života građana ove tri mesne zajednice.- rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Pročitajte još - Osveštana nova crkva u Petrovaradinu

Starešina Hrama protojerej Branko Ćurčin istakao je da se i ove godine uz prigodan program visoke umetničke vrednosti obeležava ovaj, u srpskom narodu, poznati verski praznik na kome se iskazuje zborovanje, sabranje i zajedništvo.

U programu su učestvovali: SKUD „Železničar“ - Folklorni ansambl „Vila“, KUD „Mitropolit Stefan Stratimirović“ Kulpin, KUD „ Stevan Mokranjac“ Kać, KUD „Vinogradar“ Ledinci KUD „Stepino kolo“ Stepanovićevo, kao i glumci, tamburaši, gajdaši i guslari, a biće upriličen i vatromet.

TURNIR

U NEDELjU ujutru će povodom Ilindana biti upriličen Memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Đaković“ u sportsko-poslovnoj hali „Slana Bara“.