NA jednom mestu, na manifestaciji pod nazivom "Globalno selo", u kragujevačkom Velikom parku okupio se liderski potencijal mladih iz desetak zemalja - Srbije, Kine, Francuske, Italije, Turske, Ukrajine, Tunisa... Razmena znanja, tradicija, sličnosti i različitosti, suština je ove manifestacije.

Studenti volonteri, gosti kragujevačkih akademaca, predstavili su svoje običaje. Osim druženja sa kolegama, pomagali su i pomažu ovdašnjim osnovcima i srednjoškolcima da razviju znanje engleskog jezika.

Pročitajte još: Branislav Nedimović: Mladi šansu da potraže na selu

Domaćini su uzvratili domaćinski. Kolegama iz inostranstva predstavili su kulturno-istorijske spomenike na ovom području, Muzej "21. oktobar", Šumarice... Na štandu u Velikom parku srpski štand "opremili" su slaninom, pogačom, ajvarom, ali i šljivovicom.

- Skromno, studentski. Svako je predstavio nešto svoje.Najbitnije je da se razumemo i družimo - pričaju kragujevački studenti.

Studenti dolaze u sklopu volonterskih i stručnih praksi u organizaciji najveće studentske organizacije AJSEK i njihovih međunarodnih programa. Mnogi od njih mogli su da biraju i druge zemlje, ali su, kažu, izabrali baš Kragujevac.

Pročitajte još: "Podmićuju" mlade da ostanu

- U Srbiji sam prvi put. Divna priroda, divni ljudi,prihvataju nas kao svoje, spremni da pomognu i pojasne ono što nas zanima. Dolazim opet - poručuje Nikolo Dignacio, student iz Italije.

Studenti iz Turske ponudili kolače i kafu

On dodaje da je i pre dolaska u Kragujevac dosta znao o Srbiji. U Italiji ima drugaricu koja je poreklom Srpkinja. Njeni su u Italiju došli iz Novog Sada.

- Ovakvih susreta biće još - poručuje u ime organizatora Jelena Mićović, studentinja Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Jelena Mićović

TUNIŠANI SPREMILI ZRIR

STUDENTKINjA iz Tunisa, Jasr Džebali priča da su ona i njene kolege Kragujevčanima predstavili slatkiš koji se zove zrir. To je tradicionalno jelo u toj zemlji koje se služi prilikom prinove u porodici. Srpskim kolegama u znak, kako kaže, dugog prijateljstva, poklonila je i kovanice tuniskog dinara.