ZAPOSLENI u pirotskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je nadležna i za opštine Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad, kažu da su kroz razne programe uspeli da značajno smanje broj onih koji su bez radnog angažmana.

Direktor pirotske filijale Dragan Jenačković ističe da je tokom prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period lane - kada je broj nezaposlenih na području čitavog Pirotskog okruga premašivao 14.000 - postignut ogroman napredak, pa posao sada traži 5.390 ljudi.

- Samo tokom poslednjih meseci smo za samozapošljavanja i druge programe od nadležnih ministarstava dobili 70 miliona dinara, dok su lokalne samouprave izdvojile 38 miliona. Istovremeno, više od 110 miliona dinara je uloženo u programe aktivnog zapošljavanja. Organizovanjem javnih radova smo uposlili 200 ljudi, na zahtev zaposlenih realizovali 80 obuka, pomogli u stotinak slučajeva samoupošljavanja i posredovali u nekoliko desetina programa stručne prakse. Ukupno je, dakle, samo na ovaj način posao dobilo više od 600 zainteresovanih - precizira Jenačković i dodaje da za šivačima, krojačima, mašincima i limarima postoji stalna tražnja na tržištu rada.

PROČITAJTE JOŠ - Nezaposlenost najvažnija tema

Jer, tokom poslednjih meseci su na ovom području otvoreni mnogi tekstilni pogoni - mahom firmi iz Bugarske, mada je najveća italijanska fabrika "E Miroljo" koja je kupila nekadašnju konfekciju "Prvi maj".

Veliki broj radnika je angažovan je i na izgradnji Koridora 10, kod grčkih i bugarskih firmi, a konstanta tražnja valda i za ugostiteljima...

- Još je primetna slaba zainteresovanost poslodavaca za obuku na njihov zahtev, iako Nacionalna služba za zapošljavanje učestvuje sa 100.000 dinara po radniku koji, za to vreme, ima obezbeđene i izvesne prinadležnosti - ističe Zorica Savić koja je u Filijali zadužena za obrazovanje odraslih.

USPEH Filijala NSZ u Pirotu, Foto V. Ćirić

NIŠ

NAČELNIK Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju Suzana Đorđević kaže da će kandidati iz Pirotskog okruga koji su zainteresovani za informatičku obuku - uz odgovarajuću dokumentaciju - moći da konkurišu u Nišu, s obzirom na to da Pirot nije na spisku desetak gradova u Srbiji u kojima će biti organizovana takva edukacija. Ipak, biće im plaćeni putni troškovi...