U centru Novog Sada u utorak uveče je otvoren sedmi „OPENS sajam omladinskog turizma“ pod sloganom „Letnja avantura startuje sa više uzbuđenja“ pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, Turističke organizacije, Egzit tima i OPENS ( Omladinska prestonica Evrope), uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“.

Manifestaciju je zvanično otvorila Senka Bajić, dvostruka svetska prvakinja u mauntinbordu, doktorand na Fakultetu tehničkih nauka, uz podršku Ivana Petrovića, predsednika Upravnog odbora Egzit fondacije, Valentine Antić iz OPENS-a i Ognjena Cvjetićanina, člana gradskog veća zaduženog za sport i omladinu.

- Novi Sad je odavno širom otvorio vrata za sve mlade koji žele da se zabave i provedu, ali i da nešto novo nauče, da razmene znanja i iskustva, da pokažu svoje talente - obratio se Cvjetićanin.

- Jer, naš grad je zahvaljujući Omladinskom sajmu turizma učvrstio svoju poziciju kao centar mladih iz celog sveta. Ovaj sajam ne samo da je, kao prethodnica Egzit festivala spustio u centar grada, pa on tako živi i pre glavnih dešavanja na Petrovaradinskoj tvrđavi, već su u okviru njega otvarane i debate na kojima su mladi pokazivali svoju društvenu odgovornost. Kako se bliži 2019. godina i ostvarenje titule Omladinska prestica Evrope, drago mi je što vidim da je svakim danom sve više mladih entuzijasta, da su projekti na kojima rade sve bolji, a njihove ideje sve održivije.

Pročitajte još - Aduti Novog Sada "Egzit" i Petrovaradin


Naš grad je najbolji primer kako se politika prema mladim ljudima približila direktno do njih, i oni su sada potpuno uključeni u donošenje odluka o pitanjima statusa i položaja mladih u gradu, kroz desetine omladinskih organizacija uz podršku Grada.

Sajam omladinskog turizma upriličen je na tri lokacije u centru grada: na Trgu slobode, Katoličkoj porti i OPENS kancelariji u ulici Laze Telečkog 2. Jer, kako organizatori ističu, staro jezgro grada je zona koja ima sve što je mladom turisti potrebno, od zabave, festivala, suvenira i umetničkih predmeta pa do ekstremnog uzbuđenja.

Program ovogodišnje manifestacije mnogo je bogatiji i umesto dosadašnjeg akcenta na muzičkim dešavanjima, u prvom planu su sadržaji za mlade koji obogaćuju iskustvo boravka u Novom Sadu i Srbiji.

Na Trgu slobode se predstavlja turistička ponuda uz nastupe plesnih klubova i adrenalinskih sportova. Kultura i umetnost promovišu se putem radionica uz degustaciju bezalkoholnih koktela. Noćni bazar će događaju dati posebnu čar a muzički džez program je za uživanje poštovaoca kvalitetnog zvuka i atmosfere u Katoličkoj porti.