NOVI Sad bi u narednih pet do deset godina trebalo da postane perjanica srpskog turizma, kaže se u strategiji razvoja usvojenoj ovih dana u Gradskoj skupštini. Turizam je odavno važan oslonac razvoja grada, o čemu govore i brojke koje Novi Sad svrstavaju na drugo mesto po broju gostiju, uz stalni rast i bogatiju turističku ponudu.

Pročitajte još: “Egzit”: Spektakl po meri Evrope

- U Novom Sadu je 2012. godine boravilo 114.000 turista i zabeleženo je 231.000 noćenja, a lane je naš grad posetilo više od 190.000 turista, dok je broj noćenja porastao na čak 378.000. U januaru je bilo za 25 odsto noćenja više nego pre godinu dana, što znači da grad ima vrlo dobru perspektivu u turizmu - precizirao je zamenik gradonačelnika Srđan Kružević na minuloj sednici Skupštine grada na kojoj je donet program razvoja turizma do 2022. godine.

U tom opširnom dokumentu naglašeno je i to da Novi Sad ima ozbiljne namere i sposobnosti da podrži razvoj turizma i ugosti i veći broj turista.

Pročitajte još: Srpski hoteli od dve milijarde dolara!

- Novi Sad je moderan evropski grad, buduća prestonica kulture i mladih, grad koji svojim urbanim sadržajem i tradicijom privlači ljude da u njega dolaze u sve većem broju - navodi se u toj programskoj viziji. Opšta je ocena da nije bilo boljeg trenutka za razvoj turizma, imajući u vidu da je Novi Sad dobio prestižne titule Evropska prestonica kulture 2021. i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine.

Te titule su, uz Petrovaradin i Podgrađe, Dunav i priobalje, “Egzit” festival koji će obeležiti dve decenije postojanja, gastronomiju i multikulturalnost, navedene kao osnovne “fascinacije” u turističkom vrednovanju Novog Sada, kojima se grad vrlo uspešno može hvatati ukoštac sa regionalnim konkurentima.

- U odnosu na konkurente poput Ljubljane i Pečuja, potrebno je da Novi Sad ostvari kapitalna investiciona ulaganja u razvoj turističke infrastrukture, odnosno da ispuni niz ciljeva među kojima su i oni o povećanju turističkog prometa i broja noćenja, većem zapošljavanju u toj grani.

Kako dodaju kreatori programa, Strategije razvoja turizma Srbije od 2016. do 2025. godine, predviđa ulaganja u tu oblast od najmanje 200 miliona dolara godišnje, a deo tog “kolača” svakako bi trebalo da bude usmeren i u novosadski turizam.

Planirano je da se kapacitet od sadašnjih 2.500 ležajeva u novosadskim hotelima do 2022. godine poveća na 3.365, kao i da popunjenost dostigne 60 odsto. Procenjuje se da bi ukupna godišnja potrošnja turista u Novom Sadu, sa dosadašnjih 12,6 miliona evra, trebalo da skoči na 38,3 miliona evra 2022. godine.

POVOLjNI KREDITI

RAZVOJNI fond Autonomne pokrajine Vojvodine poziva sve zainteresovane preduzetnike da se prijave na konkurs za dugoročne kredite za razvoj turizma. Ukupan fond je vredan 200 miliona dinara, a konkurs traje dok se predviđena sredstva ne utroše.

Zajmovi se odobravaju u iznosima do 10 miliona dinara za fizičko lice (nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva), a za pravna lica i preduzetnike do 20 miliona dinara. Minimalan iznos kredita je 300.000 dinara. Rok otplate zajma je do sedam godina, sa grejs periodom od 24 meseca, a u zavisnosti od priložene kreditne garancije, odobrava se godišnja fiksna kamatna stopa od jedan do tri odsto.