MALIŠANI iz Kraljeva, članovi ovdašnjeg Društva za borbu protiv šećerne bolesti, učestvovali su na Petom fudbalskom "Dijabetes kupu" koji je u Kragujevcu - na terenima SD Radnički 1923 - organizovalo udruženje "Sportom protiv dijabetesa", u saradnji sa FK Vašarište.

Pročitajte još: Preokret u lečenju dijabetesa

Naravno, rezultati dvodnevnog turnira nisu bili toliko važni, koliko namera organizatora da skrenu pažnju na važnost fizičke aktivnosti i zdrav stil života dece i mladih. Ipak, zavidno fudbalsko umeće su prikazali mladi sporisti iz ukupno 60 klubova i škola fudbala iz gradova širom Srbije. Na kraju je ekipa koju su činili dečaci oboleli od dijabetesa iz pet gradova - uzrasta do 12 godina - odigrala revijalni meč sa vršnjacima iz Radničkog 1923.

- Ovde smo da se družimo, da uživamo u fudbalu i pokažemo da nema razlike između ovih mališana, jer svi oni imaju isto detinjstvo i iste osmehe koji nemaju cenu - poručio je TV voditelj Dejan Pantelić, koji se našao u ulozi trenera ekipe dece sa dijabetesom.

Iako je rezultat utakmice bio u drugom planu, taktika trenera Pantelića "Najpre bunker, pa svi u napad" urodila je plodom i dovela do pobede rezultatom 2:1.

Pročitajte još: Posle 50. godine čuvajte se dijabetesa

- Prvi put učestvujem na "Dijabetes kupu" i oduševljen sam gostoprimstvom. Organizatori su nam za uspomenu poklonili dresove u kojima smo igrali utakmicu protiv Radničkog. Znam da je ovaj turnir tradicionalan, pa se nadam se da ćemo se videti i naredne godine - kaže jedanaestogodišnji Aleksa iz Kraljeva.

U međuvremenu, on i njegovi drugari iz ekipe će novu priliku za druženje imati već u julu, na planini Goč poviše Kraljeva, tokom održavanja Letnjeg kampa za edukaciju dece obolele od dijabetesa tipa jedan. Ovaj desetodnevni, potpuno besplatni kamp, koji organizuje Saveza društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti, namenjen je deci koja su na insulinskoj terapiji, u uzrasnoj kategoriji od deset do 18 godina.

BESPLATNA KONTROLA

PETI "Dijabetes kup" je privukao i vekliki broj Kragujevčana koji su bili u prilici da potpuno besplatno provere nivo šećera u krvi, ali i da saznaju sve o potencijalnim rizicima za dijabetes.