STEČAJNA upravnica preduzeća "Transpetrol" iz Sečnja Dragica Arsić, za 26. februar oglasila je prodaju ribnjaka, jedine preostale imovine propalog prehrambenog giganta.

Ribnjak se prostire na 400 hektara, a prodaje se četvrti put po početnoj ceni od 79,9 miliona dinara. Na prethodnoj licitaciji, u maju 2017, cena je iznosila 114,3 miliona, ali nije bilo zainteresovanih. Krajem godine pojavio se jedan kupac, koji je za svoje pismo o namerama dobio podršku predsednika Privrednog suda iz Zrenjanina (istovremeno i stečajnog sudije u ovom postupku) Radomira Radojčića. Do prodaje, ipak, nije došlo. Prema objašnjenju Dragice Arsić, tada je izostala saglasnost poverilaca.

- Možda potencijalni kupci taktiziraju i čekaju da cena još padne? Ukoliko ne uspe ni ovo nadmetanje, nastaviću sa prodajom. I, ne vidim šta je tu neuobičajeno što jedan ribnjak ne može da dobije novog vlasnika - kaže, za "Novosti", Dragica Arsić.

PROČITAJTE JOŠ - Uzgaja šarana u osam jezera

Međutim, stečaj "Transpetrola" i posebno dešavanja oko ribnjaka, ilustracija su nedaća koje prate domaću privredu. Sečanjsko preduzeće otišlo je u stečaj 2011, a nazvan je "banatskom prevarom veka"! Oko 200 preduzetnika i ratara iz ovog dela Banata, preko noći je ostalo bez 20.000 tona raznih žitarica, koje su "isparile" iz silosa "Transpetrola", osnivača i vlasnika Ranka Rane Samardžića. Ubrzo se ispostavilo da je preduzeće u dubiozi od čak 20 miliona evra! Potraživanja poverilaca tri puta su nadmašila vrednost imovine. Veštiji su uspeli da se naplate (ras)prodajom silosa, mehanizacije i benzinske pumpe. Na kraju je ostao samo ribnjak, za koji je utvrđeno da je podignut bespravno i to najvećim delom na zemljištu koje je zakupljeno na 99 godina od mesne zajednice iz sela Sutjeska.

"TAMIŠKI KRALj" NERAZVIJENA opština Sečanj među vodećim je u državi po proizvodnji tovljene slatkovodne ribe. Ribnjaci u Sečnju, Sutjesci i Neuzini, prostiru se na oko 4.000 hektara, a u planu je podizanje novih. Ovde je sve u znaku šarana. Ulaz u mesto krasi monumentalna skulptura vajara Miodraga Rogana "Tamiški kralj", inspirisana figurinom iz 12 veka pronađenom na arheološkom lokalitetu kraj Tamiša.

U prvoj godini stečaja, riba iz ribnjaka je prodata i uvećala je stečajnu masu za više od 30 miliona dinara. Zatim je 2012. godine, ribnjak izdat u zakup za godišnje 100.000 evra, uz procenu stečajne upravnice da se u njemu nalazi još oko 350.000 komada riblje mlađi i 150.000 šarana težine do 900 grama. Pitanje je da li je potencijal ribnjaka dobro procenjen, jer je dugo bio siguran izvor prihoda zakupcima - firmi iz Novog Sada, čiji su vlasnici ćerka i zet bivšeg gazde Samardžića...

U poslednje dve godine, kako ističe upravnica Arsić, bez pravnog osnova, ribnjaka se dočepala firma za slatkovodne akvakulture "Nikam" iz Bečeja. Podignuta je tužba pred Privrednim sudom i upravo je doneta prvostepena presuda o vraćanju ribnjaka u posed stečajnog dužnika. Sve vreme, stečajni organi muku muče sa uzurpatorom i imaju problema da od njega naplate troškove za struju, poreze, vodne takse.

- Redovno obilazim ribnjak i preduzimam mere za njegovo obezbeđenje, ali to je teško jer je neograđen - kaže Dragica Arsić, koja je preduzela mere i za legalizaciju ribnjaka, koji je pre nekoliko decenija podignut na ulazu u Sečanj iz pravca Zrenjanina bez ijedne dozvole!