Od specijalnog izveštača "Novosti": BARI

VREME je za istinu. Odbojkaši duboko u srcu priželjkuju zlato, a koliko zaista mogu na 19. Svetskom prvenstvu, saznaće možda već večeras (20.30) u Bariju, kada se u prvom kolu grupe C sastaju sa Amerikancima. "Orlovi" nestrpljivo iščekuju start šampionata i žele već odmah da rašire krila. Ali, su i čvrsto na zemlji, dobro znaju snagu SAD, ali i ostalih rivala, pre svih Rusa, u grupi.

- Šampionat otvaramo sa Amerikancima i taj meč je veoma važan, ne samo zbog pobede, nego i zbog samopouzdanja. Oni su izvanredna ekipa i biće veoma teško savladati ih. Važno je da krenemo na pravi način, ali ništa nije izgubljeno i ako doživimo poraz, jer je šampionat veoma dugačak. Uostalom, sistem takmičenja je takav da vas tera da stalno igrate dobro i da uvek idete na pobedu - ističe kapiten Nemanja Petrić.

PROČITAJTE JOŠ: Kovačević: Odbojkaši Srbije među kandidatima za osvajanje SP

Posle Amerikanaca Srbe očekuju dueli sa Kamerunom, Tunisom, Australijom i u poslednjem meču grupe C sa Rusijom. Podsetimo, četiri selekcije idu u drugu fazu.

- O Kamerunu i Tunisu ne znamo mnogo, ali sam ubeđen da imaju kvalitet. Australija i te kako zna da bude neugodna, ume da iznenadi favorite, što jasno govori da protiv svake selekcije moramo da budemo obazrivi. Setimo se samo prošlogodišnjeg EP u Poljskoj, kada smo jedva savladali Estoniju. Rusi su na kraju, a oni se po mnogima izdvajaju kao favoriti broj jedan za zlato. Srećom, sa njima znamo da se nadigravamo. Jasno je da grupa teška, da je sistem neobičan, da neće biti nimalo lako. Ali, tako je i ostalim reprezentacijama - podvlači Petrić.

"Orlovi" na Prvenstvo nisu došli samo da bi učestvovali. Tiho priželjkuju titulu prvaka sveta i ne kriju da bi ih samo medalja zadovoljila.

- Ambicije su uvek iste, bilo o kom takmičenju da se radi. Uvek se želi najviše i prirodno je da tiho priželjkujemo zlato. Pitanje je samo da li o tome javno da se govori i da se na tome potencira. Imamo kvalitet za medalju. Druga je stvar što Svetsko prvenstvo odavno nije bilo ujednačeniji, pa kao i mi, još šest, sedam reprezentacija sa istim ambicijama dolazi na SP - optimista je Petrić.

PROČITAJTE JOŠ: NEDOSTAJE SAMO OVO ZLATO: Odbojkaši otputovali u Bari na SP, Marko Ivović veruje da mogu do postolja

Trofejni primač smatra da je najvažnije izboriti treću fazu, u kojoj će se šest selekcija, podeljenih u dve grupe, boriti za polufinale.

- Kada se dođe do borbe za medalju, onda ekipa nadmaši sebe, ponekad igra i iznad svojih mogućnosti - ubeđen je Petrić.

Nemanja optimizam gradi na odličnom radu na pripremama, kao i u partijama koje su pružili protiv Francuske. Naglašava da su po povratku iz Pariza dodatno radili na ispravljanju nedostataka. Smatra da zbog želje da se pozlate sebi ne stvaraju dodatni pritisak:

- Atmosfera u ekipi je odlična i nadamo se najboljem. Ne vidim ni da na bilo koji način sebi stvaramo pritisak. Svaki sportista dolazi na veliko takmičenje sa željom da ostvari najviše što može, da se domogne zlata. Pitanje je samo koliko je to u datom trenutku realno, tim pre što ima šest, sedam selekcija, koje imaju pravo da se nadaju najvišem stepeniku. Među njima smo i mi. Dakle, sve je moguće.

Selekcija je u odnosu na SP 2014. u Poljskoj, gde je bila deveta, dosta napredovala.

PROČITAJTE JOŠ: Atanasijević veruje da reprezentacija može da napravi zapažen rezultat na SP: Nijanse nas dele od vrha!

- Tada su neki drugi igrači bili u glavnoj ulozi. Šampionat nismo završili onako kako smo želeli, ali ne bi trebalo vraćati se unazad. Bitno je da su sada mnogi igrači sazreli individualno, a samim tim i mi kao grupa. Nismo se promenili samo mi, već i svetska odbojkaška scena, tako da je u ovom trenutku teško predvideti ishod na SP - naglašava Petrić.

Sistem takmičenja je veoma komplikovan, ali previše ne opterećuje Petrića:

- Iskreno, i ne razumem ga najbolje. Bitno je da pobeđujemo, jer samo tako možemo da ostvarimo cilj. Oni se trude da uvek urade nešto novo i često zbog toga zakomplikuju prvenstva.

TRAKA JE VELIKA ČAST
DRAGANA Stankovića, koji se oprostio od reprezentacije, na mestu kapitena zameniće Petrić:
- Veoma velika čast, ali i obaveza. Traku valja zaslužiti, a velika je stvar biti u društvu legendi našeg sporta. Kada pogledam ko je sve bio pre mene naježim se. To priznanje govori da se kao igrač i kao čovek sazreli. Divan je osećaj biti kapiten ovakvoj grupi sjajnih ljudi.

PODRAŠČANIN: VIDI SE NAPREDAK
MARKU Podraščaninu će SP u Bugarskoj i Italiji biti četvrto. Debitovao je u Japanu 2006, gde smo bili četvrti, a jedinu medalju, bronzanu osvojio je 2010. u Italiji.
- Za mene je velika čast što ću ponovo predstavljati svoju zemlju. Maksimalno smo spremni, svesni na kakvo takmičenje idemo. Igramo u jakoj grupi, ali učinićemo sve, kao i uvek, da obradujemo naciju - kaže iskusni bloker. - Vidi se veliki napredak u odnosu na Ligu nacija, gde smo bili peti. Raduju me prijateljske utakmice sa Francuskom, koje su pokazale da smo na dobrom putu. Spremni smo i maksimalno ozbiljni za SP.

GRUPA C (BARI)
Dvorana Palaflorio, 5.800 gledalaca
SREDA, 12. SEPTEMBAR
Kamerun - Tunis 14.00
Rusija - Australija 17.00
Srbija - SAD 20.30
ČETVRTAK, 13. SEPTEMBAR
SAD - Australija 17.00
Srbija - Kamerun 20.30
Slobodni Rusija i Tunis
PETAK, 14. SEPTEMBAR
Australija - Kamerun 17.00
Rusija - Tunis 20.30
Slobodni Srbija i SAD
SUBOTA, 15. SEPTEMBAR
Srbija - Tunis 17.00
Rusija - SAD 20.30
Slobodni Australija i Kamerun
NEDELjA, 16. SEPTEMBAR
SAD - Kamerun 17.00
Srbija - Australija 20.30
Slobodni Rusija i Tunis
PONEDELjAK, 17. SEPTEMBAR
Rusija - Kamerun 17.00
Australija - Tunis 20.30
Slobodni Srbija i SAD
UTORAK, 18. SEPTEMBAR
SAD - Tunis 17.00
Srbija - Rusija 20.30
Slobodni Australija i Kamerun

A GRUPA (FIRENCA)
NEDELjA, 9. SEPTEMBAR (Rim)
Italija - Japan 3:0
SREDA, 12. SEPTEMBAR
Slovenija - Dominik. R. 17.00
Belgija - Argentina 20.30
ČETVRTAK, 13. SEPTEMBAR
Japan - Dominik. R.17.00
Italija - Belgija 21.15
Slobodni Argentina i Slovenija
PETAK, 14. SEPTEMBAR
Slovenija - Japan 17.00
Argentina - Dominik. R.20.30
Slobodni Italija i Belgija

B GRUPA (RUSE)
SREDA, 12. SEPTEMBAR
Francuska - Kina 13.00
Kanada - Holandija 16.00
Brazil - Egipat 19.30
ČETVRTAK, 13. SEPTEMBAR
Kanada - Egipat 16.00
Francuska - Brazil 19.30
Slobodni Holandija i Kina
PETAK, 14. SEPTEMBAR
Holandija - Kina 16.00
Francuska - Egipat 19.30
Slobodni Brazil i Kanada

D GRUPA (VARNA)
NEDELjA, 9. SEPTEMBAR
Bugarska - Finska 3:0
SREDA, 12. SEPTEMBAR
Iran - Portoriko 16.00
Poljska - Kuba 19.30
ČETVRTAK, 13. SEPTEMBAR
Poljska - Portoriko 16.00
Bugarska - Iran 19.30
Slobodni Kuba i Finska
PETAK, 14. SEPTEMBAR
Finska - Kuba 16.00
Bugarska - Portoriko 19.30
Slobodni Poljska i Iran