ЗБОГ трипле круне у Италији и трећег места у Лиги шампиона са Перуђом, Александру Атанасијевићу претходна сезона остаће упамћена као најуспешнија у досадашњој каријери. Ипак, да би заокружио лепу причу у 2018, наш коректор жели да се домогне медаље и са друговима на Светском првенству. Управо то је замислио пре неколико дана када је дувао 27 свећица на рођенданској торти.

- Наравно да ми је највећа жеља да направимо добар резултат на Светском првенству - открио је Атанасијевић, а онда се осврнуо на поклоне. - Добио сам од саиграча много тога, али за мене је највећи дар то што играм са њима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШАМПИОНАТ НА ЈЕДНУ ЛОПТУ: Грбић очекује неизвесно СП за одбојкаше

Тај тимски дух је једна од највећих предности српске експедиције.

- Ван терена смо веома добри пријатељи. Добро се познајемо и надам се да ћемо показати заједништво и на паркету.

ИМАМО 14 ИГРАЧА ПРЕДНОСТ Србије би на шампионату могао да буде ростер од 14 одбојкаша подједнаког квалитета.
- То је и предност и мана. С једне стране мораш да будеш спреман и на то да ћеш кренути и да нећеш, а са друге је добро то што можемо са екипом у сваком тренутку да изненадимо ривале.

Наш национални тим данас путује у Бари, где ће играти групну фазу са САД, Камеруном, Аустралијом, Русијом и Тунисом. Нови систем такмичења доноси преношење бодова и резултата против свих тимова, без обзира на то да ли су прошли у другу фазу.

- Бодови против Камеруна, рачунаће се исто као и они против Русије. То је и лепота спорта. Ко буде константнији, ући ће у борбу за медаљу.

Грбићеви изабраници су Лигу нација завршили на петој позицији, која је у том тренутку била реалан домет ове екипе.

- Тај пласман нам је показао да можемо да играмо са свима, али и да нам још мало фали да будемо у врху. То мало што недостаје је једна лопта, једна одбрана, сервис, блок... Можда веће подржавање међу нама. Ситне ствари које могу да донесу превагу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НИКАД ТЕЖЕ ДО ПОСТОЉА: Лисинац уверен да ће се 10 селекција борити за титулу првака света

На пријатељским утакмицама против Француза, игра Србије је била знатно сигурнија.

- Много смо јаче сервирали, боље се бранили. То су два елемента на којима смо посебно радили током припрема. Сваки дан смо тренирали по два пута, тако да долазимо на СП веома спремни.

Уколико прву фазу заврше на прве две позиције, следи наставак у Бугарској.

- Не би нам било тешко да путујемо. Није нам то страно. СП траје 20 дана и буквално можемо да идемо и на рукама само да бисмо остварили позитиван резултат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САМО НАС МЕДАЉА ИСПУЊАВА: Росић верује да одбојкаши могу до победничког постоља на СП

Велика конкуренција не плаши Атанасијевића, већ само додатно мотивише.

- Ми последњих година нисмо у светском врху, тако да сада желимо да се вратимо на стазе славе, на којим су били наши претходници. У пресудним мечевима можда одлучи атмосфера, можда већа жеља. Ми смо спремни - закључио је Александар.

КЛУБ ЈЕ НЕШТО САСВИМ ДРУГО
ОГРОМНЕ успехе Атанасијевић прави на клупском плану, док у националном тиму као да још није достигао врхунац. Каква је разлика?
- Много је другачије. С обзиром на то да се за репрезентацију игра дан за даном, у клубу једном недељно. Има много више времена да се спреми утакмица, да се одмори играч. Овде се све дешава пребрзо. Свако од нас је главни играч у клубу, а овде смо сви подређени колективу.