OD operativca za borbu protiv opšteg kriminala do načelnika Policijske stanice u Vrbasu. A može i ovako: od fudbalskog sudije u najnižem rangu do oficira UEFA za bezbednost na mečevima Lige šampiona. Tako bi u najkraćem glasio "raport" o profesionalnoj i sportskoj karijeri Vlada Glođovića (42), iz Vrbasa, koji više od dve decenije istovremeno uspešno "tka na oba razboja".

Težnja prema pravičnosti odvela ga je do plave uniforme, a ljubav prema sportu na travnati teren. I u jedno i drugo uložio je mnogo truda, rada i odricanja, pa rezultati, razumljivo, nisu izostali. Ipak, sagovornik "Novosti" najvećim uspehom u životu smatra to što je otac troje dece - najstarije Anastasije, učenice prvog razreda srednje škole, i sinova Stefana, đaka šestog razreda, i sedmogodišnjeg Vukana, koju je izrodio sa suprugom Bojanom.


PROČITAJTE JOŠ:
Ljajić: Trebalo je da damo još neki gol

- Za profesiju policajca odlučio sam se zbog starijeg brata Milovana, koji je to odabrao za svoj poziv, i krenuo sam njegovim stopama - otkriva nam Glođović. - Fudbalski sudija sam postao još kao student Kriminalističko-policijske akademije u Zemunu. Spojio sam suđenje i policijski poziv, moje dve velike ljubavi.

Na travnatom terenu najpre je stao između stativa kao golman FK Vrbas, a ubrzo je, na nagovor prijatelja Miroslava Radomana, 1995. godine, posle položenog ispita za fudbalskog sudiju, uzeo pištaljku u ruke. Još se živo seća prvog arbitarskog debija u Mošorinu kod Žablja, na meču između istoimenog seoskog kluba i gostiju iz obližnjeg mesta Lok, gde je bio pomoćni sudija.

- Za mene je to tada bilo ostvarenje sna, ali sam potajno zamišljao kako bi izgledalo da jednog dana sudim na utakmicama prve lige, velikih i poznatih klubova - priseća se Glođović sudijskih početaka. - Pred prvu utakmicu na kojoj sam sudio, Radoman mi je rekao da ću biti veliki kada malom klubu ne sudim u korist velikog. Toga sam se strogo pridržavao i uspeo da "preživim". Uvek sam isto tretirao i velike i male klubove, i trudio se da mi Topčidersko brdo sa obe strane bude na istoj visini.

Principi koje je stekao školujući se za policajca, a kasnije i kao operativac, pa i načelnik, neposredno su uticali i na njegovu sportsku karijeru. Klubove ne deli na male i velike, moćne i manje moćne, isto kao i ljude nad kojima sprovodi zakon.

- Policijski posao sam po sebi nosi određene teškoće koje pobeđujete ljubavlju prema poslu i količinom borbenosti koju nosite u sebi - veli naš sagovornik. - Istrajnost da radite ispravnu stvar u skladu sa zakonom, a u službi građana je nešto što sa godinama rada u policiji postaje deo vas. Gde god bili i šta god radili, principi koje ste stekli trasiraju put kojim idete. I u policiji, i na terenu morate se držati pravila. Pred vama su dve knjige - u poslu zakon, a na terenu fudbalska pravila. Veliki si kada u datom trenutku doneseš nepopularnu, ali ispravnu odluku.

Posle više od deceniju duge arbitarske karijere, od čega sedam godina internacionalne, suđenja na 180 superligaških i 40 međunarodnih mečeva, Glođović je odlučio da ostavi pištaljku i od ove godine se prihvati "policijskog" posla u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Kao oficir za bezbednost UEFA, debitovao je pre dve godine, kao takozvana "senka" na utakmici Bazel - Mančester i dobio prelaznu ocenu. Te 2017. godine kao oficir za bezbednost bio je zadužen za meč između Dinama iz Kijeva i švajcarskog tima Jang bojs.


PROČITAJTE JOŠ:
RONALDO POSLE 700. GOLA: Rekordi prirodno dolaze, ne gledam ih

Na predlog Fudbalskog saveza Srbije, konkurisao je za oficira za bezbednost, a u tom novom poslu, opet je udela imala i policijska profesija, koja mu je trasirala internacionalni put. Najbolja preporuka za ulogu "bezbednjaka" na mečevima visokog rizika, bio je master rad na novosadskom Pravnom fakultetu na temu "Ugrožavanje sportskih manifestacija u organizaciji UEFA terorističkim napadima". Za dve godine, koliko je na ovoj funkciji, brinuo je o bezbednosti na tridesetak utakmica, a ove je bio izabran za oficira finala Lige šampiona u Madridu između velikana Liverpula i Totenhema.

GRAMATA

MEĐU mnogobrojnim zahvalnicama koje krase njegov radni prostor u Policijskoj stanici u Vrbasu, Glođoviću je, ipak, najdraža gramata koju je, za saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dobio od episkopa bačkog Irineja 5. septembra, leta Gospodnjeg 2019.


EVROPSKO PRVENSTVO

GLOĐOVIĆ je ozbiljan kandidat i za predstojeće Evropsko prvenstvo 2020. godine, ušao je u uži izbor. Ukoliko bude izabran, načelnik vrbaske policije će biti prvi iz naše zemlje, ali i sa Balkana, koji će brinuti o bezbednosti ovog takmičenja. Dosada je uloga "glavnog bezbednjaka" bila rezervisana za predstavnike vodećih evropskih fudbalskih sila.


PROČITAJTE JOŠ:
POLITIKA SE OZBILjNO UMEŠALA U FUDBAL: Italijani traže da UEFA promeni domaćina finala LŠ 2020.

HOBI - KAPE I DRESOVI

U KANCELARIJI prvog policajca u Vrbasu, značajno mesto zauzima orman sa uredno poređanim policijskim kapama raznih zemalja.

- Odnedavno imam taj hobi i zasada u kolekciji imam kape iz 20 zemalja - otkriva nam Glođović, nabrajujući da su na policama kape iz Gibraltara, Grčke, Norveške, Austrije, Belgije, Belorusije... - Sakupljam i dresove i imam ih iz 30 zemalja. Od Dušana Tadića sam dobio dres naše reprezentacije.

ZAHVALNICA OD ŠUKERA

EVROPSKA kuća fudbala je prošle godine pokrenula disciplinski postupak protiv zagrebačkog Dinama zbog ustaških simbola koji su se pojavili na tribini u Briselu, na utakmici protiv Andrelehta u Ligi Evrope. Glođović je to uočio i, naravno, prijavio.

- I pored prijave, na poziv Dinama sam bio predavač na njihovom seminaru bezbednosti Prve lige - priča naš sagovornik o tome šta je usledilo posle prijave. - Davor Šuker, predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske, uručio mi je zahvalnicu jer sam ih učio o bezbednosti.


PENAL ZA PARTIZAN

ODLUKU Glođovića, glavnog arbitra na 150. večitom derbiju odigranom februara 2016. godine između Partizana i Crvene zvezde, da ne dosudi kazneni udarac, pristalice kluba iz Humske još nisu zaboravile.

- Mnogo sam analizirao taj detalj kasnije - kazuje Glođović, i napominje da je najteže doneti nepopularnu odluku, pogotovo na derbiju. - Sa ove distance i dalje je smatram ispravnom, što je tada potvrdila i stručna sudijska javnost.