Репрезентативци Турске су извођењем војничког поздрава, упућеног војницима своје земље који су по налогу Ердогана пошли у војну акцију против Курда у Сирији, после утакмице са Албанијом и Француском, дигли толику прашину да се догодило оно што УЕФА и ФИФА строго забрањују – политика се умешала у фудбалска дешавања.


Министар спорта у Италији Винћенцо Спадафора је отишао толико далеко да је послао писмени захтев председнику УЕФА Александру Чеферину у ком га моли да се Истанбулу одузме домаћинство финала Лиге шампиона 30. маја 2020. године.


Тим поводом огласио се и потпредседник УЕФА Мишел Ува који је истакао у разговору за Радио Уно да је “рано да се доводи у питање промена места одигравања финала Лиге шампиона”, а прокоментарисао је и недопустиво понашање фудбалера Турске:


- Политички тренутак није најбољи, чак и ако постоји јасно раздвајање политике и спорта. Фудбал не сме да се претвара ни у шта што доприноси политичкој промоцији. Савези, играчи и тренери су детаљно и добро упознати са прецизним правилима УЕФА, а кршење тих правила захтева допунску истрагу и по потреби санкцију.