KONCERTOM domaćina, Aleksandar Dujin orkestra, u četvrtak, nešto posle 20 časova, u Srpskom narodnom pozoprištu počeo je Novosadski džez festival koji u svom 21. izdanju do subote, 16. novembra predstavlja devet orkestara iz zemlje i inostranstva. Ovogodišnju smotru džezera otvorio je legendarni Vojislav Bubiša Simić, za koga je Vitomir Simurdić, novinar i dugogodišnji voditelj programa festivala, naglasio da je “jedina srpska reč za džez”.


Prepričavajući anegdote iz vremena kada je živeo i radio na relaciji Beograd – Novi Sad, popularni Bubiša se dotakao i dirigentske palice, čestih zajedničkih svirki i pozvao publiku da uživa u predstojećim koncertima.

- Džez je muzika u kojoj, jednostavno, mora da se uživa. To je umetnost. Džez ima dušu i zato živi - rekao je Simić i pozdravljen ovacijama novosadskih ljubitelja džeza.

PROČITAJTE JOŠ: BEOGRADSKI DžEZ FESTIVAL: Stižu Lojd, Mingus i Sekaldi


Sa svoje strane, Ivan Siler, pomoćnik gradonačelnika Novog sada, naglasio je da grad, kao Evropska prestonica kulture, nosilac epiteta kojim se ponosi, podržava manifestacije sa kvalitetnim programom ali i radionicama koje znače i početnicima ali i muzičarima za usavršavanje.