BEOGRADSKI džez festival u 35. izdanju, koji će biti održan od 22. do 27. oktobra pod sloganom "Džez svetkovina", biće najjači po programu od 2005, kada je obnovljen, a predstavljaće istoriju festivala i budućnost džeza, najavili su organizatori i članovi Odbora festivala na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda. Ne želeći da otkrivaju odmah sve adute, objavili su kompletan program za 27. oktobar, koji obuhvata najjača imena svetske džez scene i vodeće umetnike mlađe generacije.

Kao veza sa Čarlsom Mingusom, legendom džeza, koji je nastupao 1970. u Domu sindikata, u Beograd stiže "Mingus big bend" koji, prema rečima Vojislava Pantića, umetničkog direktora festivala, predstavlja jedan od najjačih svetskih big bendova. Iste večeri u "Kombank dvorani" sa novim projektom nastupa najznačajnije živo ime džeza - Čarls Lojd sa sjajnim gitaristom Marvinom Sjuelom. Noćni program u sali "Amerikana" u Domu omladine biće pogled u budućnost džeza kroz evropske muzičare, dva seksteta iz Francuske i Portugalije. Pantić ističe da je u francuskom sastavu sjajni violinista Teo Sekaldi, jedan od vodećih muzičara mlađe generacije, ali novo ime za našu publiku. Publika će moći da čuje i talentovanog britanca Henrija Spensera.

Nekoliko zanimljivih domaćih izvođača nastupiće na "Srpskom šou kejsu" u okviru festivala na kojem se mladi bendovi predstavljaju sa novim projektima. Jedan od učesnika je i saksofonista Rastko Obradović, koji je u Oslu studirao na Kraljevskoj džez akademiji, ali se vratio u Beograd. Nedavno je kao mlada muzička nada dobio i nagradu Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije.


PROČITAJTE JOŠ - Lariju Vučkoviću nagrada za životno delo


Rastko će nastupiti sa norveškim kvartetom, a kaže da će projekat predstavljati retrospektivu koje je proveo u Norveškoj.

Koncert povodom Svetskog dana džeza, prva u nizu aktivnosti u susret festivalu, na programu je 30. aprila u Domu omladine Beograda (21.00). Ulrih Dreksler i Peter Zirbs, nosioci najaktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, predstaviće program "Azur", a jedan od ključnih džez muzičara nove generacije, lider niškog sastava "Ejot" Dejan Ilijić, premijerno će promovisati novi klavirski solo album "DYAD".

Rastko Obradović, Foto Vladimir Tatarević

- Na ovom svetu ima mnogo stvari koje nas razdvajaju, a džez nas povezuje - istakao je Ilijić, ističući da će to biti veče modernih pravaca u džezu.

Čarls Lojd, Foto promo

DžEZERI I U NOVOM SADU

ZAMENIK gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora BDžF Goran Vesić najavio je da će budžet za festival biti veći za više od 30 odsto u odnosu na prethodni i da će preći cifru od 30 miliona dinara.

Dejan Ilijić, Foto Quentin Kuper

- Vreme je da Džez festival izađe iz Beograda i da programi počnu da se održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, a ove godine ćemo pokušati da to uradimo sa Novim Sadom - rekao je Vesić.

On je kazao da je festival deo naše tradicije i da je značajan za turizam, ali ima i obrazovnu funkciju. Istakao je da očekuje više posetilaca nego prošle godine, kada ih je bilo oko 8.000.

"Mingus big bend", Foto promo