LESKOVAC – „Riblja čorba“ i „Van Gog“ prvi put su delili binu pre više od 30 godina u Hali pionir, pa sinoć na leskovačkoj „Roštiljijadi“ kada su publici priredili fantastične koncerte kojima su oduševili svoje fanove. Četiri sata dobrog rokenrola obeležili su treće veče jubilarnog 30. festivala posvećenog čuvenom leskovačkom roštilju. Posetioci kažu da će dugo pamtiti ovaj događaj na kome je sve prštalo od dobrog zvuka i odličnih vibracija.


Prvi je na binu izašao sastav „Riblje čorbe“ koja je svirala svoje stare hitove, ali i četiri nove pesme sa albuma koji bi uskoro trebalo da ugleda svetlost dana i zvaće se po naslovnoj numeri „Da tebe nije“. „Čorba“ je „dva sata kvalitetnog programa“ započela pesmom „Ja ću da pevam“. Usledio su hitovi: „Ja ratujem sam“ i „Radiću šta god hoću“, a Bora je već na početku koncerta naslutio ludu žurku. Momcima i devojkama iz publike je poručio da pevaju kao carevi i da ih obožava. Usledilo je, kako je Bora najavio, nešto nežno, romantično i ljubavno i zapevao „Jedino moje“, a nakon toga i pesme sa albuma koji izlazi u septembru među kojima i numeru „Mr Perfect“. Članovi popularnog rok sastava širili su ruke i leteli po bini uz uvodne zvuke pesme „Avionu slomiću ti krila“, a buru emocija izazvao je „Čorbin“ hit „Pogledaj dom svoj anđele“ kao i „Tad sam bio mlad“. Publika je bez muzičke pratnje i uz tek malu Borinu pomoć sama otpevala „Lutku sa naslovne strane“, a odličnu svirku „Čorba“ je završila poželevši publici „Dobro jutro“.


PROČITAJTE JOŠ: Otvorena jubilarna 30. Roštiljijada (FOTO+VIDEO)

Najave Miše Aleksića na konferenciji pred koncert da publiku očekuje „vatreno ludilo“ se obistinilo. Još se nisu ni slegli utisci nakon što je „Riblja čorba“ napustila binu klanjajući se podršci euforične publike, prostorom oko nje počeli su da se razležu tvrdi zvuci pesme „Neko te ima noćas“ kojima je najavljen izlazak „Van Goga“ na scenu. Đule je ranije najavio da ovaj sastav sprema iznenađenje, ali niko nije očekivao da će pred publiku izaći u zaštitnim roštiljskim keceljama sa kobasicama oko vrata.


Nakon što ih je probao Đule ih je pobacao ka publici, a onda je zahvalio roditeljima što su doveli svoju decu na najveću rok žurku i tako ih „sklonili od svih onih spodobi sa malog ekrana“. Đule je silaskom sa scene pozdravljao fanove koji su se tiskali u prvim redovima, a tvrdi zvuk ovog popularnog sastava nikoga nije ostavio ravnodušnim. Ređali su se hitovi „Spisak razloga“, „Više te ne volim ko pre“, a na prve taktove „Skačem skači“ publika je već bila u transu.- Ovde je publika temperamentna i vatrena i odlični ste domaćini. Čast nam je što ponovo sviramo u Leskovcu. Kada mladima, recimo u Beogradu, pomenete „Roštiljijadu“ oni to potpuno drugačije doživljavaju, ali sve više i više su počeli da se okupljaju i da organozivano dolaze. Ovo je jedan sajam zadovoljstva, sajam posebnosti. Čast mi je što ove noći delimo binu sa poštovanim kolegama iz „Riblje Čorbe“ kojima smo 1986. godine, kada smo počinjali, bili gosti u beogradskoj hali „Pionir“ - rekao je Đule, na šta je Miša Aleksić, tokom prijema kod gradonačelnika Gorana Cvetanovića, šaljivo dobacio „a večeras smo mi vama gosti“.Cvetanović je članovima oba benda uručio poklone kao uspomenu na gostovanje u Leskovcu i poželeo da ih dobri utisci sa koncerta i ukusni specijaliteti sa roštilja ponovo dovedu u grad na Veternici. Posle koncerata bilo je jasno da su svi uživali u ovom druženju koje je potrajalo do duboko u noć. „Van Gog“ je nesumnjivo ispunio očekivanja publike, a u centralnom gradskom parku je grupa mladića i devojaka pevala njihove pesme iako je koncert odavno završen. „Van Gog“ je kao tajfun protutnjao Leskovcem, a nezaboravnim koncertom je potvrdio i uspeh najnovijeg albuma „More bez obala“ objavljenog pre pola godine.


POMIRILI UKUSE PUBLIKE

Organizatori „Roštiljijade“ uspeli su da pomire ukuse publike koja posećuje ovaj festival roštilja. Nakon koncerta nesumnjive balkanske zvezde Lepe Brene i romantične „Crvene jabuke“, priušten im je nešto tvrđi rok zvuk. Večeras je centralna pozornica rezervisana za merak Harisa Džinovića. U petak će publika moći da uživa u pesmama Aca Pejovića, a u subotu, na zatvaranju manifestacije, ih očekuje Severina.


DOBRA MUZIKA IZNAD POLITIKE

Iako mlađa publika nije ni rođena kada su nastale neki od hitova „Riblje Čorbe“ svaku pesmu znala je napamet. Grupa mladih ljudi je frotmenu ovog sastava povremeno, u pauzi između numera, uzvikivala uvredljive komentare zbog njegovog angažmana na političkim skupovima. Međutim, i ta publika se prepuštala uživanju i dobrim vibracijama čim bi čula taktove „Čorbinog“ narednog hita i tako potvrdila da je dobra muzika ipak iznad politike.