NISAM čula da sam zabranjena u Albaniji. Smatram da muzika ne sme da ima granice i barijere. Bar je to pravilo kojim se vodim u svojoj karijeri dugoj više od 30 godina. Nikad kroz svoje pesme nisam slala bilo kakve političke poruke ili poruke mržnje. Uvek je bilo i biće sve zasnivano na ljubavnim porukama, jer moje pesme spajaju ljude, kao i što ja volim sve ljude.

Ovako je folk zvezda Svetlana Ražnatović reagovala na upozorenje Agencije za audio-vizuelne medije Albanije (AMA) albanskoj javnoj radio-televiziji RTSH zbog emitovanja Cecinih pesama, a nakon žalbi da je u programu namenjenom manjinama emitovan spot srpske pevačice. To je učinjeno jer je, kako se tvrdi u saopštenju, supruga pokojnog Željka Ražnatovića Arkana više puta imala antialbanske nastupe protiv Kosova i da su njene pesme, kako se tvrdi, "inspirisale zločine u Bosni i Hercegovini i na Kosovu", preneli su albanski mediji.


PROČITAJTE JOŠ: POLITIKU UMEŠALI U MUZIKU: Albanija zabranila emitovanje Cecinih spotova; Ceca: Ja sam patriota, a moja muzika ne sme da ima granice

Kako se naglašava u saopštenju AMA, program namenjen manjinama treba da služi prijateljstvu i solidarnosti među narodima i kulturama, a ne da promoviše osobe koje su konkretnim potezima pokazale suprotno. U saopštenju AMA Ražnatovićeva je okarakterisana kao "problematična pevačica" koja je svojim ranijim pesmama i izjavama "inspirisala zločine u BiH i na Kosovu, podržala nehumana dela supruga Željka Ražnatovića Arkana i srpskih vojnih i paravojnih formacija koje je vodio". Zato AMA skreće pažnju da se takvi slučajevi izbegavaju.

Sa druge strane, Ceca ne krije da je patriota, da voli svoj narod i da će uvek biti uz njega. To je, kaže, njen lični stav.

- I da se razumemo, to ne podrazumeva da nekog drugog mrzim, ili da ne poštujem ljude koji su druge vere, boje kože ili nacije. To nisam ja - izjavila je u sredu Ražnatovićeva. - Ovde se radi o klasičnim manipulacijama. Zamoliću da moje ime ne mešaju u to. Moja publika je šarolika i tako će ostati. I pevaću mojoj publici gde god se ona nalazila i dok oni to budu želeli!

Tirana, Foto P.Milošević

A njena publika je, podsetimo, poželela da je čuje u decembru u Kosovskoj Mitrovici. Ceca je nastupila pred 10.000 ljudi na trgu severnog dela Kosovske Mitrovice, a dvočasovnim koncertom je pružila podršku mirnim protestima Srba koji se protive uvođenju takse od sto odsto na robu iz Srbije.

- Želim samo da vam kažem da sam ovde zbog vas i da sam uvek uz vas - obratila se tada Ceca publici. - Došla sam da vas podržim, ako treba i neka humanitarna pomoć, to je sve što mogu da učinim za vas.

Mada su prištinske vlasti tada najavile da će Ražnatovićevoj biti zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, ona je bez problema prošla iz centralne Srbije na KiM. Na prelazu Jarinje zadržala se oko 15 minuta, a kad su carinici pregledali vozilo, službenici albanske nacionalnosti su prvi zamolili pevačicu da se slikaju sa njom.

I dok u Albaniji zabranjuju Cecine spotove, najpopularnija srpska folkerka ima nezvaničnu zabranu dolaska u Hrvatsku, odnosno, ne može da održi koncert u "lijepoj njihovoj", uprkos činjenici da tamošnja publika obožava njene hitove. Nepoželjna u Hrvatskoj je i rok grupa "Riblja čorba", uprkos mnogobrojnim obožavaocima u toj zemlji. Frontmen Bora Đorđević je odavno rekao da neće ići u Hrvatsku i toga se i dalje drži.

- "Čorba" u Hrvatskoj ima fanove koji nas iskreno vole i tetoviraju naš logo na ruci - kazao je Đorđević. - Ima ih koliko hoćeš, iz Čakovca, Varaždina, Zagreba, Istre, čak i dela Splita. Njima ne smeta što sam Srbin, niti meni smeta što su oni Hrvati.

Kada sam 2012. izjavio da ćemo sa zadovoljstvom doći u Zagreb kad se vlast u Srbiji seti da ima najbolji bend u istočnoj Evropi i odluči da nas pošalje kao zvanične predstavnike Srbije u Hrvatsku, bilo je kao da sam bacio atomsku bombu! Pljuvali su me i Hrvati i Srbi.


NEK IM PEVA SONjA

Mislio sam da je Albanija otvorena država po pitanju umetnosti, ali vidim da grešim - kaže Bora Đorđević. - Izgleda da je Cecin greh što je volela junaka Željka. Pa, dobro, imaju oni ko da im peva. Može Ana Fuksa, pardon, Oksa, bivša žena Bedžeta Pacolija, ili neka od onih kurveštija što se polugole slikaju u ostacima srpskih manastira (što naša slavna TV ne sme da prikaže). Ma, nek im pevaju i sviraju Sonja Biserko i Vesna Pešić.


HRVATSKI VETERANI PROTIV BAJAGE

Hrvatski ratni veterani su lane zabranili i koncert srpskih rokera Bajage i "Instruktora" na "Danima piva" u Karlovcu, pod izgovorom da je pevao i dizao moral srpskoj vojsci 1993. u Kninu, što je notorna laž. Iako hrvatska publika dočekuje Bajagića raširenih ruku, gde god da nastupa, deo veterana ne odustaje i pokušava da spreči svaki njegov naredni koncert, kao što je to slučaj sa nastupom na festivalu "Od 2 do 2", 27. jula u Pločama.


PROČITAJTE JOŠ: CECA NA KONCERTU U KOSOVSKOJ MITROVICI PORUČILA: Ja sam deo ovog naroda (FOTO+VIDEO)

MARKO ĐURIĆ: ZABRINjAVAJUĆA PORUKA O MRŽNjI

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je prokomentarisao, za "Novosti", zabranu emitovanja spotova Cece Ražnatović u Albaniji, navodeći da je reč o šovinističkom odnosu prema srpskim pevačima i srpskoj muzici, pa i prema takvoj regionalnoj zvezdi kakva je Ceca. Mada, kako kaže, ova odluka nije, nažalost, iznenađenje, ipak je loša i zabrinjavajuća poruka o mržnji koja je ušla u sve pore jednog društva.


PALMA: VIŠE SLUŠAJU CECU NEGO ALBANCE

- CECINE pesme nisu nacionalističke, ni ratnohuškačke. To su pesme koje ne pozivaju na nasilje, na krvoproliće - rekao je u sredu za naš list predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Kako kaže, Cecin odlazak na Kosovo i Metohiju nije njen politički stav. Ona je tamo otišla kao majka i pevala za đake, za studente, kojima se sve vreme u kontinuitetu krši ljudsko pravo i međunarodno pravo. Ugrožena je sloboda kretanja i bezbednost građana. Ceca nije spomenula nijednog Albanca.

- Političari iz Albanije ne mogu da zabrane Albancima da slušaju Cecine pesme - naglasio je Palma. - Poznajem više Albanaca, i oni više slušaju Cecine pesme nego pesme svih albanskih pevača. Ceca je najbolja estradna ličnost na Balkanu, pa im sad, kao, nešto smeta.