U PARIZU je u ponedeljak otvorena manifestacija "Dani Srbije i srpske kulture", na kojoj će se predstaviti gradovi Kragujevac i Niš. Među učesnicima je i Nišlijka Milva Ignjatović, modna kreatorka i predsednica udruženja "Evro žena", koja će prikazati kolekcije koje su napravile Srpkinje sa Kosova i Metohije, iz Niša i južne Srbije.

- Predstavićemo razvoj odeće na našim prostorima - kazala nam je Milva. - Nisu to samo izvorni modeli, narodna ili gradska nošnja, onako kako su nekad izgledali, nego smo stare motive preneli na haljine i druge savremene odevne predmete. Osim pirotskih šara, tu su i kosovski vez, moravski i niški vez, za koji ljudi i ne znaju da postoji. Posle mnogo godina, otvaramo Srbiji evropska vrata mode.

Pročitajte još - Dani Srbije u srcu Pariza

Milva, čije udruženje okuplja pedesetak žena, nastavlja porodičnu tradiciju u tekstilnoj proizvodnji, dugu stotinak godina. Naime, prabaka joj je imala tkačnicu pirotskih ćilima, a baka joj je bila modistkinja. Njena majka Milinka Ignjatović, akademski slikar, kao modna kreatorka niškog "Niteksa" svojevremeno je dobila nekoliko Zlatnih košuta.

- Cilj nam je da damo vetar u leđa i da edukujemo samohrane majke, žene iz sigurnih kuća, žene romske populacije i one koje su u teškoj situaciji i da sa njima podelimo naše znanje - dodaje Milva. - One se bave vezom, tkanjem, pustovanjem vune, krojenjem i šivenjem u radionicama udruženja.

Manifestaciju u Parizu, koja traje do 30. juna, organizuju Savez Srba i Francuske i "Singi art", pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.