PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


STRADANjE hrišćanske kulture na Kosovu, folklor, etno-muzika i gastronomija, samo su deo svakodnevice, istorije i stvaralaštva Srba s kojima su Francuzi, tokom Dana Srbije i srpske kulture, petnaestim po redu, mogli da se upoznaju tokom cele protekle sedmice u Parizu.

- Predstavili smo srpsku kulturu i tradiciju, kroz muziku, slikarstvo, rukotvorine, filmove, fotografiju, pozorište... Svakoga dana smo imali neko drugo dešavanje - kaže za "Novosti" organizator Petar Gojković.

Tokom manifestacije, u poznatom pariskom teatru "Reks" održana je projekcija dugometražnog dokumenarnog filma o ugroženom hrišćanstvu na Kosovu autora Edija Vikena. Veče posvećeno Srbiji organizovano je i u Savetu pariskog regiona, sa fotografijama "Od Nemanjića do danas", nastupom kulturno-umetničkih društava i modnom revijom, koje je otvorila predsednica regiona Valeri Pekres, uz učešće ambasadora Srbije pri Unesku Darka Tanaskovića i predsednika Saveza Srba Francuske Romea Miloševića.

Prethodnih večeri, u Kulturnom centru Srbije nastupili su Madam Pijano, etno-džez kvartet Petra Gojkovića i etno-grupa sa Nevenom Reljin, Ljubom Ninkovićem i Brankom Isakovićem. Tokom Dana Srbije i srpske kulture bili su organizovani i izložba fotografija Marka Gojkovića, kao i vodvilj "Cigani se vraćaju sa neba" Vlastimira Stanisavljevića Šakramenca, sa tenorom Slavkom Nikolićem i mecosopranom Milicom Popović, uz učešće muzičara Miodraga Čolakovića, Petra Golubovića, Nikole Krasnjuka i Andree Dobrić.

U okviru manifestacije održani su i komemoracija na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu, gastronomsko popodne u parku Montro, izložba rukotvorina u Crkvi Sveta Petka, predstava za decu Mikice Petronijevića "Kad je Nušić bio mali"...

- Manifestacija je izuzetno dobro prošla. Imali smo veliku posetu svakoga dana, a među gostima je bilo mnogo Francuza koji su imali priliku da nas upoznaju u pravom svetlu. Još jednom smo pokazali potrebu da se ovakvi susreti nastave. Trebalo bi iskoristiti iskazano interesovanje da sledeće godine predstavimo i našu privredu - kaže Gojković.

MINISTARSTVA

ASOCIJACIJA "Balkan omnibus" Petra Gojkovića ovu manifestaciju je na početku, pre petnaest godina, organizovala sa školskim centrom "Jelena Anžujska", kasnije je suorganizaciju preuzela Skupština dijaspore, a danas Savez Srba Francuske, sve vreme uz pomoć ministarstava za kulturu i spoljne poslove Srbije.