U SEPTEMBRU se navršava 80 godina od napada Nacističke Nemačke na Poljsku, čime je otpočeo Drugi svetski rat. Tim povodom kanal Vijasat histori pripremio je premijerne dokumentarne filmove i serije, kojima će obeležiti početak najbrutalnijeg sukoba u istoriji čovečanstva. Za ljubitelje istorije izdvojili smo 10 najzvučnijih naslova, koje ćemo imati priliku da pratimo do kraja godine.

LOVCI NA NACISTE (OD 9. JULA)

Američka dokumentarno-igrana serija dočaraće nam, kroz osam epizoda, najveće istinite detektivske priče. Saznaćemo kako je izabrana grupa tajnih agenata da "ulovi" najozloglašenije ljude iz perioda Drugog svetskog rata i privede ih pravdi. Jedan od njih je Herbert Kukurs, sa čijom "krvavom" biografijom ćemo se upoznati u prvoj epizodi. On je odgovoran za istrebljenje 30.000 letonskih Jevreja. Posle dve decenije od završetka rata, izraelska tajna služba pronašla ga je u Brazilu.

NACISTI I SPUŠTANjE NA MESEC (20. JULA)

Pohod na Mesec Nila Armstronga pripisuje se timu koji je činilo više od 100 nemačkih radnika u organizaciji NASA. Ova priča o uspehu obavijena je velom tame, jer su mnogi od njih imali nacističku prošlost. Ovogodišnji dokumentarac, koji nam stiže na obeležavanje pola veka od sletanja čoveka na Mesec, otkriva nam da su Nemci još tokom Drugog svetskog rata uspeli da izgrade svemirske rakete za Treći rajh. Među njima je bila i zloglasna V2, čija je proizvodnja oduzela živote hiljadama prisilnih radnika.

Pročitajte još - 75. GODIŠNjICA "DANA D": Zahvalnost svim ratnim veteranima

DAN KADA JE HITLER UMRO (JUL)

Glasine da je Hitler živ, koje su se 1948. poput epidemije raširile Evropom, učinile su da se mnogi uplaše njegovog povratka. Nirnberški sudija Majkl Musmano bio je toliko ljut zbog tih tračeva, pa je kroz saslušanja onih koji su u berlinskom bunkeru sa Firerom delili poslednje minute njegovog života dokazao kako je zločinac jednom za svagda mrtav. Među njima su bili vođa Hitlerove omladine Artur Aksman, sekretarica Traudl Jung i ađutant Baron fon Lorignofen. Snimci ovih razgovora tavorili su u arhivi jednog američkog univerziteta, sve do 2013, a onda je posle tri godine nastao ovaj dokumentarac. Narator je slavni glumac Mark Strong.

USPON I PAD: PREKRETNICA U DRUGOM SVETSKOM RATU (AVGUST)

Od prvog pucnja u Poljskoj do dimne pečurke iznad Japana, britanski serijal kroz šest epizoda vodi nas mučnom stazom najvećeg sukoba u čovečanstvu, koja se proteže preko svih kontinenata. Videćemo neke od znamenitosti koje svedoče o najkrvavijem i najbrutalnijem ratu kakav Zemlja ne pamti.

OSTRVO ADOLF (AVGUST)

Jedan od Hitlerovih planova za dominaciju nad Starim kontinentom bio je osvajanje Britanije. Gestapov priručnik za invaziju na Ostrvo, koji je obelodanjen javnosti pre 19 godina, otkriva temeljne pripreme za Firerov poduhvat. U njemu je čak imenovano 2.820 neprijatelja nacizma koje je trebalo uhapsiti odmah po okupaciji teritorije. U britanskom dokumentarcu, arheolog Kerolin Strudi Kols nudi užasavajući uvid kako bi izgledala okupacija da se dogodila.

IMPERIJA: BRITANSKA ARISTOKRATIJA I NACISTI (AVGUST)

Mada je britanska kraljevska porodica bila simbol nacističkog otpora, vremenom su isplivali dokazi da je abdicirani kralj Edvard Osmi bio spreman da ponovo zauzme tron - uz pomoć Hitlera. Dokumentarac nam otkriva iznenađujuće snimke i pisana dokumenta koji pokazu simpatije britanskih aritokrata prema nacistima.

NAJVEĆI DOGAĐAJI DRUGOG SVETSKOG RATA U BOJI (SEPTEMBAR)

Ovogodišnji dokumentarni serijal u 10 epizoda govori o 10 najznačajnijih prekretnica u Drugom svetskom ratu. Zanimljive priče, ilustrovane obnovljenim i kolorizovanim starim snimcima i fotografijama, baciće novo svetlo na najmračnije doba u 20. veku.

Pročitajte još - Ko je kriv za Prvi svetski rat

DRUGI SVETSKI RAT U BROJEVIMA (OKTOBAR)

Samo dve decenije posle Velikog rata, koji se vodio zarad okončanja svih ratova, svet je opet bio uvučen u sukob. Britanski serijal kroz osam nastavaka prikazaće nam najsitnije detalje ovog krvavog planetarnog rata, i to - u brojkama.

RATNE FABRIKE: TAJNA ISTORIJA DRUGOG SVETSKOG RATA (NOVEMBAR)

Spremite se da čujete priče koje dosad nisu ispričane i snimke koji nigde nisu prikazani - krilatica je novog britanskog serijala od osam epizoda. Autori kombinuju grafičke ilustracije, verodostojne lokacije i svedočenje inženjera, industrijalaca, vojnika i istoričara kako bi nam dočarali kako se vodio i pobeđivao Drugi svetski rat.

U LjUBAVI SA ADOLFOM HITLEROM (DECEMBAR)

Bila je to nesvakidašnja afera. Puna ljubavi, požude i očaja. A završila se dvostrukim samoubistvom u Hitlerovom bunkeru, u aprilu 1945. Ovaj izvanredni dokumentarac prvi put prikazao je Firerov privatni život viđen očima, ali i objektivom, njegove ljubavnice Eve Braun. Snimci iz Evine foto-arhive oslikavaju detaljan, retko viđen, portret Hitlera.