PO snežnom vremenu, nekarakterističnom za april, pratili smo snimanje kadrova serije "Kosti", drugog dela trilogije o Banjaluci, koju u koprodukciji rade RTS i "Bosonoga produkcija". Na setu, postavljenom u ugodnom ambijentu poznate vinarije u Čelincu, ekipu serijala zatičemo u radnoj atmosferi.

Snima se po scenariju Nikole Kolje Pejakovića, u produkciji Brankice Janković, a glavnu reč na setu ima reditelj Saša Hajduković, koji pomno prati kadrove kamere "iz ruke". Scena naštimovana za restoranskom trpezom. Sto za šestoro. Odabrano društvo, u kojem s "boljom polovinom" sedi Kosta, jedan od glavnih likova kojeg tumači banjalučki glumac Ljubiša Savanović. Kostimi i glumačka ekipa odaju da u ručku uživaju neke mnogo bitne face. Efektima dim mašine prkosi zabačeni detektor dima, koji alarmom razbija tišinu i ometa snimanje.


PROČITAJTE JOŠ:
Bluz u Srbiji na visokom nivou

- Gasite ga više - viče Hajduković.

Tehničari ućutkuju alarm. Menjaju se pregorele sijalice. Tačno se zna ko šta radi. Svi na pozicijama. Popravlja se šminka. Sve je spremno. Pada klapa broj 4-2/1-3. Ton! Ide. Kamera! Ide. Akcija:

- Ubili ste mi dete! Majku vam j... hohštaplersku... - prekida ručak moćnika očajni otac Đuro, kojeg tumači hrvatski glumac Dejan Aćimović.

Svedočimo napetoj i emotivnoj sceni. Postaje jasno da će serijal žanrovski biti snažna drama. Dok Đuru odvode telohranitelji, neugodnost za trpezom "razbija" jedan od moćnika pričom o desertu...

- Stop! Dobro je, ali 'ajde da ponovimo - insistira Hajduković, tražeći od glumaca da neprijatna tišina potraje malo duže.

Ljubiša Savanović

U pauzi, dok se svetla prilagođavaju krupnim kadrovima, Ljubiša Savanović, za "TV novosti", priča o svom liku Kosti, koji je ušao u politiku s časnim i poštenim namerama:

- Veruje da je to kod nas još moguće. Što bi se reklo, daš banku da uđeš, a tri da izađeš. Tokom serije se ruši taj njegov svet. To što je on mislio, da može i da jeste, ali zapravo ništa nije tako. Paralelno, što je strašnije, njegov porodični život doživljava krah. Pokušava to da pohvata i održi obe sfere u normali, ali je to prosto nemoguće.

Njegov junak, kaže, nije naivčina, već poštenjak i optimista.

- Veruje da nešto može da se promeni. Ali, druga strana, ljudi kojima je okružen u politici, to ne dozvoljavaju. Uleteo je u osinje gnezdo u kom ne možeš da se braniš golim rukama - kaže Savanović.

Drugi glavni lik, takođe Kostu, igra Jovo Maksić. Tu su još i Ljubomir Bandović, Aleksandar Blanić, Kolja Pejaković, Željko Erkić i drugi, čija se imena još drže u tajnosti.

- Cela ekipa je odlična, a to je najbitnije. Možeš da imaš i više sredstava, ali džaba ako nemaš tim kojem je stalo da se nešto dobro napravi. Tu je naša prednost, jer nismo industrija, ne letimo iz uloge u ulogu, već se maksimalno posvetimo onome na čemu radimo - kaže Savanović.

Zamišljena kao drugi nastavak trilogije, "Kosti" nemaju veze sa prvim delom "Meso". Priča i scenario su drugačiji, a glumci koji se pojavljuju u oba serijala igraju druge likove.

Scenarista Nikola Kolja Pejaković pojašnjava da "Kosti", kao i "Meso", govore o postratnom društvu razorenih društvenih i moralnih vrednosti, u kom žive oni koji su preostali posle rata, koji su pretekli.

- Zvanično, svi smo mi normalni, sve je u redu, ali ništa nije u redu. Radnja ove izmišljene priče je smeštena u Banjaluku, a mogla je biti bilo gde na Balkanu. Mi smo oštećeno društvo, narod na nizbrdici, bez šanse da preživi sopstvenu havariju ako se duhovno ne obnovi - priča Pejaković.

Nikola Pejaković

Seriju vidi kao pogled na ovo vreme, svedočanstvo o periodu nakon građanskog rata koji je razorio ovdašnji prostor.


PROČITAJTE JOŠ:
Ana Kokić sa ćerkicama uživa u Parizu

- "Kosti" su naše svedočenje o dobu u kom smo živeli i kome je prethodilo vreme koje je bilo samo predigra za ovo, a nikako zlatno doba. S druge strane, svako vreme je isto. Ne verujem da je na ovim prostorima ikada bilo drugačije. Ovo je brisani prostor, ledina pod stalnom paljbom, prostor bez sistema i države. Jedino u šta se možemo uzdati je pojedinačna ljudskost. Ljubav prema komšiji, čoveku. Ideologije samo uništavaju živote, nikad ih ne grade - kaže Pejaković.


TELEFON PROVERENO RADI

ZA vreme snimanja, usred dijaloga glumaca, odjeknulo je zvono mobilnog telefona. Kratki bi-bip "vajber" poruke setom je odjeknuo kao sirena za uzbunu i upropastio snimljeno. Prisutni su se u neverici zagledali jedni u druge, kao da traže krivca. Pred ponavljanje scene organizator je zamolio sve da "provere svoje mobilne telefone", na šta je jedan poznati glumac dobacio "moj provereno radi" i izazvao smeh celog restorana.