ВЕТЕРАНИ домаћег блуза, бенд "Зона Б", одржаће концертну промоцију новог албума у петак вече у Дому омладине Београда. Ватрени музичари, истакнути су део српске блуз сцене више од 30 година и са више од 3.000 наступа, спремни да покажу да су у одличној форми.

- На концерту ћемо представити пет нових песама - каже, за наш лист, певач Петар Зарија. - Уколико будемо задовољни, можда ће се једна наћи у "лајв" верзији на диску, с обзиром на то да су услови у сали "Американа" одлични. Дом омладине је увек полазна тачка представљања и промовисања "Зоне Б" кроз цео период стварања. Гости су нам Раде Радивојевић и "Госпел хор".

Према речима гитаристе Дуде Безухе, блуз у Србији је на високом нивоу, будући да никада није било оволико одличних бендова и појединаца. За нови албум "Зоне Б" Безуха ради музику и аранжмане, док су за текстове задужени Миомир Мушицки и Сергеј Папијан:

- Биће потпуно ауторски, као и последњих четири, пет. Почели смо са обрадама, али смо одавно одустали од снимања туђих песама. Бенд треба да каже нешто своје, најлакше је скинути нумере и трудити се да личиш на оригинал. Сматрамо да је то погрешно. На живим наступима, свирамо и многе блуз стандарде, на неки свој начин, али на снимцима не. Имамо већ много ауторских песама, тако да на већим концертима можемо да свирамо искључиво сопствене нумере.

Бубњар Душан Ристић, који је кумовао називу групе, давне 1986, један је од оснивача "Зоне Б" уз Јована Лолета Савића и Тому Ракијаса.

Прочитајте још - Марко Гверо: И “блуз” је живот, а он мора да се живи

- Бенд смо основали после свирке на "журу" код нашег пријатеља Буце Филиповића, касније и члана бенда на клавијатурама - присећа се Душан. - Услов да добијемо просторију за вежбање на "Машинцу", био је да направимо концерт у њиховом клубу. Свирка је толико добро прошла да смо почели да добијамо све више позива на другим местима. У легендарном клубу КСТ по неколико стотина људи је остајало испред и ту смо правили рекорде по броју посетилаца. Убрзо је стигао позив од Продукције плоча РТБ и за "Џез фестивал" у Сава центру где смо наступили са легендарним гитаристом Бади Гајем. За Дом омладине нас везују предивне успомене. Тамо смо, годинама, свирали у блуз клубу и имали прилику да слушамо и дружимо се са највећим светским извођачима џеза и блуза.

МУЗИКА НА МЕСТУ БРОЈ ЈЕДАН

ПРЕД београдски наступ бенд у саставу Петар Зарија (вокал), Душан Дуда Безуха (гитара), Петар Пера Џо Миладиновић (усна хармоника), Зденко Колар (бас), Душан Ристић (бубњеви) и Зоран Жикић (удараљке), нема трему, јер је иза њих ипак, значајан стаж.

- Сувише смо матори и дуго на сцени - каже нам Безуха. - Чинимо све да нам буде пријатно и забавно и треми нема места, само би сметала. Блуз бендови нису оптерећени успехом, славом и новцем. Не правимо уступке и не удварамо се никоме. Желимо да музицирамо на најчистији и најпоштенији начин. Музика је на месту број један.