Najveća do sada afera u vezi sa prijemom studenata na koledž postala je predmet krivičnog gonjenja u SAD, a na vrhu liste od 50 ljudi koji su podmićivali trenere na koledžu i ljude iz centara za testiranje kako bi pomogli njihovoj deci da se upišu u najelitnije škole u SAD nalaze se holivudske glumice Felisiti Hafmen i Lori Laglin.

Prema nekim mišljenjima, ovaj skandal je tek vrh velikog brega, navodi Si-En-En.

U središtu "šeme" bio je konsultant za prijem, Vilijem "Rik" Singer, osnivač firme "Edge College & Career Network" u Njuport Biču u Kaliforniji, preneo je AP.

Singer se izjasnio krivim i njegov advokat Donald Heler izjavio je da njegov klijent namerava u potpunosti da sarađuje sa tužiocima, da se kaje i da želi da nastavi sa svojim životom.

Tužioci su rekli da su roditelji Singeru plaćali mnogo novca od 2011. do prošlog meseca da bi podmitili trenere i administratore da lažno navedu da su njihova deca "zvezde" sportisti kako bi povećali njihove šanse da budu primljeni na fakultet.

Pojedini roditelji su potrošili stotine hiljada dolara, a neki i milione kako bi njihova deca bila garantovano primljena, naveli su zvaničnici.

Neki roditelji su platili između 15.000 i 75.000 dolara po testu kako bi pomogli svojoj deci da ostvare bolji rezultat, saopštili su tužioci.

"Ovi roditelji su katalog bogatstva i privilegija", rekao je američki advokat Endrju Leling i dodao da je zbog svakog studenta primljenog zahvaljujući prevari odbijen po jedan koji je bio istinski talentovan.

Najmanje devet sportskih trenera i 33 roditelja su optuženi.

Desetine, uključujući i Hafmenovu, zvezdu "Očajnih domaćica", uhapšeni su do utorka u podne.

Hafmenova je dala kauciju od 250.000 dolara nakon što se pojavila pred saveznim sudom u Los Anđelesu.

Pročitajte još - AFERA "ELITNI KOLEDžI": "Očajna domaćica" dala mito za upis


Njen suprug, glumac Vilijem Mejsi, nije optužen, iako je agent FBI-a izjavio da je bio u sobi kada je Hafman prvi put čula "priču" od insajdera.

Vilijem Mejsi, foto APZvezda "Pune kuće" Lori Laglin trebalo bi da bude puštena iz pritvora kasnije danas, nakon što se pojavi na sudu.

Kako navodi Si-En-En, njoj je određena kaucija od milion dolara.

Njen suprug modni dizajner Masimo Đanuli pušten je nakon što je platio kauciju od milion dolara.

Treneri koji su osumnjičeni u ovom slučaju radili su na Jejlu, Stenfordu, Džordžtaunu, Vejk Forestu, univerzitetima Teksas, Južna Kalifornija i Kalifornija u Los Anđelesu, a trener jedrenja na Stenfordu Džon Vandemor priznao je krivicu u utorak u Bostonu.

Bivši fudbalski trener sa Jejla priznao je krivicu pre nego što su objavljena dokumenta i pomogao je da se izgradi slučaj protiv drugih trenera.

Lori Laglin, foto AP


Bivši teniski trener sa Džordžtauna Gordon Ernst, koji je bio instruktor bivše prve dame Mišel Obame i njenih ćerki, takođe, je među optuženima, kao i dugogodišnji trener ženskog fudbala sa Jejla Rudi Meredit, preneo je "Dejli mejl".

Prema optužnici, između 2012. i 2018. godine, kada je Ernst bio glavni trener muškog i ženskog tenisa na Univerzitetu Džordžtaun, dobio je mito od preko 2,7 miliona dolara, a zauzvrat je uključio u teniski tim desetak kandidata uključujući i one koji nisu dobro igrali tenis kako bi im pomogao da se upišu na fakultet.

Nijedan student nije optužen, a vlasti tvrde da u mnogim slučajevima oni nisu ni znali šta se dešavalo.


Nekoliko optuženih, uključujući Hafmenovu, oterete se za udruživanje radi prevare, za šta je zaprećena kazna i do 20 godina zatvora.