AMERIČKO federalno tužilaštvo optužilo je holivudske glumice Felisiti Hafmen i Lori Loklin, kao i još pedesetoro ljudi (roditelja i sportskih trenera), da su umešani u aferu eltinih koledža, tešku 25 miliona dolara. Federalni istražni biro je u istrazi nazvanoj "Operacija univerzitetski bluz" otkrio da su roditelji u periodu od 2011. do 2019. podmićivali trenere u koledžima i centrima za testiranje, kako bi svojoj deci osigurali upis u neke od najelitinijih američkih škola, poput Jejla, Stenforda, Džordžtauna, Vejk Foresta, univerziteta Južna Kalifornija, Teksas i Kalifornija u Los Anđelesu.

Hafmenova i Loklinova su uhapšene u ovoj zaveri nacionalnih razmera, kako vlasti nazivaju aferu. Felisiti, koja se proslavila kao Linet Skavo u seriji "Očajne domaćice", optužena je za uplatu od 15.000 dolara, pod maskom dobrotvorne donacije, koja je osigurala mesto njenoj ćerki Sofiji u Visokoj školi za umetnost u Los Anđelesu. Felisiti je privedena u utorak ujutru, nakon što su naoružani pripadnici FBI oko šest ujutru upali u njenu kuću. Pred sudijom se našla istog dana po podne, a na njegove reči da ne traži od nje da prizna ili odbaci optužbe, već da kaže li razume šta se tvrdi da je učinila, odgovorila je potvrdno. Inače, za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do 20 godina. Njen suprug, takođe glumac, Vilijam Mejsi bio je u prvom redu u sudnici, a onda je platio kauciju od 250.000 dolara, kako bi Felisti bila puštena. Pasoš joj je zadržan, a u sudu u Bostonu treba da se pojavi 29. marta.

PROČITAJTE JOŠ - Afera s Makronovim saradnikom glavna tema na internetu u Francuskoj

Loklinova i njen muž modni dizajner Mosimo Đanuli navodno su platili pola miliona dolara da se njihove dve ćerke upišu u kajakaški tim Univerziteta Južne Kalifornije, iako nisu učestvovale u njegovim aktivnostima. Đanuli je sudija odredio milion dolara kaucije i on je pušten, dok je njegova supruga u vreme hapšenja bila na letu za Los Anđeles i očekuje se da će se predati.

Među roditeljima optuženim za davanje mita su izvršni direktori, uspešni trgovci nekretninama, modni dizajner i kopredsedavajući jedne svetske pravne firme.

OPTUŽENI Felisiti i Vilijam Foto EPA

- Ovi roditelji su sinonim za bogatstvo i privilegiju - rekao je u utorak američki advokat Endrju Leling na konferenciji za novinare. - Na osnovu optužbi, svi oni su se svesno dogovorili da plate upis svoje dece u elitne škole "preko veze".

Foto promo

OTKAZ TRENERU JOVANU VAVIĆU

UNIVERZITET Južne Kalifornije u sredu je dao otkaz vaterpolo treneru Jovanu Vaviću koji je prihvatio mito od 250.000 dolara kako bi odredio dva studenta kao regrute za svoj vaterpolo tim i tako im pomogao da se upišu na fakultet. On je u sredu uhapšen u Honoluluu, pojavio se u federalnom sudu i pušten je uz kauciju od 50.000 dolara. Tereti se da je ukupno primio više od milion i po dolara mita od roditelja koji su želeli da im deca studiraju na elitnom univerzitetu, iako ona nisu legitimno regrutovana kao sportisti.

Vavić je poreklom iz Herceg Novog i najodlikovaniji je vaterpolo trener u Americi, sa 16 osvojenih titula nacionalnog šampiona.