VELIČANSTVENIM, prvim od dva svečana koncerta na prepunom beogradskom stadionu Tašmajdan, u četvrtak naveče je počelo obeležavanje 60 godina od osnivanja RTS-a.

Uz ansamble Muzičke produkcije RTS – Simfonijski orkestar i hor pod upravom Bojana Suđića, Big bend sa dirigentom Ivanom Ilićem, dečji hor „Kolibri“ i dečji hor RTS, publici su nezaboravno veče priredile pop-rok zvezde, kao i glumci i umetnici iz oblasti klasične muzike, uz odabran, reprezentativan arhivski materijal na video bimovima. Program su šarmantno vodili Dragana Kosjerina, Sandra Perović, Jovan Memedović i Branko Veselinović.

Muzika iz čuvenih serija, filmova, reklama bila je sjajna uvertira za Manjifika koji je, uz fantastičan aranžman, otpevao, naravno, „Pukni, zoro“. Glumci Slobodan Boda Ninković i Branislav Zeremski su kao „moderni“ Paja i Jare na briljantan način izveli čuvenu temu iz serije „Kamiondžije“, a prirodno se nadovezao Ivan Bosiljčić sa „A sad adio“ iz „Vrućeg vetra“. Stefan Milenković, koji je od malih nogu violinom proslavio našu zemlju u svetu, predstavljen je kao „dete RTS-a“, a ovacije je izmamio i drugi slavni maestro svog instrumenta, frulaš Bora Dugić.

PROČITAJTE JOŠ: Besplatni spektakli na "Tašu"

Kad je ovakav jubilej, prigodno je i podsećanje na veliku evrovizijsku pobedu Marije Šerifivić, te je hor izveo čuvenu „Molitvu“, a zatim Željko Joksimović medli svojih evrovizijskih hitova, „Nije ljubav stvar“ i „Lane moje“.

Nizale su se sjajne interpretacije Momčila Bajagića Bajage („Dobro jutro, džezeri“), Slađane Milošević („Oprosti“), Bore Đorđevića („Pogledaj dom svoj, anđele“), Bisere Veletanlić („Zlatni dan“)... Big bend je rasplesao publiku uz „Quo vadis samba“, a velikani operskih scena, Jadranka Jovanović, Dragana Radaković i Bela Mavrak izveli su čuvene arije.

PROČITAJTE JOŠ: Tozovac: Imam još 30 hitova u koje ne veruju

U završnici odlično koncipiranog programa glavne zvezde su bili Goran Bregović, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, a posebno enotivna je bila verzija „Ružice“ koju je pevao ceo Taš.

Za sam kraj je razigrano odsviran „Moravac“, pa „Marš na Drinu“. Bio je to pravi uvod za drugi slavljenički koncert koji će proteći u znaku velikana narodne muzike.

BUJOŠEVIĆ: PROCVETALI ZA TRI GODINE

Uoči koncerta, na platou ispred nacionalne televizije, u Takovskoj 10, priređen je prigodan koktel, uz prisustvo velikog broja poznatih ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života Srbije. Zvanično im se obratio generalni direktor RTS Dragan Bujošević i istakao nekoliko ključnih stvari koje su urađene u poslednje tri godine:

-Prvi put u istoriji napravljena je internet platforma „RTS planeta“. Od subote prvi put kreće „plejaut“ digitalno emitovanje. Imamo kablovske kanale čiji sadržaj predstavlja naša digitalizovana arhiva. Gledaoci oštećenog sluha mogu nesmetano da prate naš informativni i serijski, a uskoro i kompletan program.

Bujošević je, između ostalog, naveo da Javni servis sada finansijski mnogo bolje stoji nego 2014. Istakao je i pomak u kvalitetu serija koji je, kako kaže, podstakao i druge domaće televizije da deluju u tom pravcu.

Foto: I.MarinkovićFoto: I.Marinković