ISTEKAO ROK ZA PREDAJU IZBORNIH LISTA ZA BEOGRADSKE I LOKALNE IZBORE 2. JUNA: Potpisi stizali i u "minut do 12"

M.St.

13. 05. 2024. u 07:00

ROK za predaju kandidature za učešće u izbornoj trci 2. juna za Beograd i 87 lokalnih samouprava istekao je u ponoć, a u gradske izborne komisije tokom čitavog dana, pa i u "minut do 12", pristizale su izborne liste.

ИСТЕКАО РОК ЗА ПРЕДАЈУ ИЗБОРНИХ ЛИСТА ЗА БЕОГРАДСКЕ И ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ 2. ЈУНА:  Потписи стизали и у минут до 12

Foto: Novosti

Konačan spisak političkih aktera koji će se naći na glasačkom listiću biće poznat 17. maja, kada je poslednji datum za utvrđivanje zbirnih lista.

Kada je reč o prestonici, do zaključenja ovog broja zvanično je bilo proglašeno osam lista. Pred Beograđanima će u danu za glasanje biti sledeća ponuda: "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", "Ćale, ovo je za tebe", "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada - Dušan Teodosijević gradonačelnik", "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović", "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović", "Narodna lista - Ključ za pobedu". U glavnom gradu će se glasači izjašanjavti na 1.265 biračkih mesta, 85 više nego na prethodnim izborima.

Istog dana, građani će odlučivati o novim odbornicima i u Novom Sadu, Nišu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu Požarevcu, Jagodini, Užicu, Čačku, kao i u beogradskim i brojnim opštinama širom Srbije.

Gradskoj izbornoj komisiji u Novom Sadu, krajem aprila listu je predala koalicija: "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra". Proglašena je i lista "Saveza vojvođanskih mađara - dr Balint Pastor", zatim, "Ruske stranke - Srbi i Rusi braća zauvek", kao i potpise koju je dostavila "Istina - Adeviara - Ivana Vujasin". Za trku za mesta u novosadskim odborničkih klupama kandidovala se i koalicija "Volim Novi Sad - Srpski pokret Dveri", "Ivana Stojanović - Narodna stranka", "Aleksandar Maksimović - Pokret Živim za Srbiju, dr Jovan Stojković", kao i "Dr Savo Manojlović - i ja sam Novi Sad - Kreni-promeni". Listu je predala i koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" i "Sasvim druga priča - grad građanima". Potpise je prikupila i grupa građana "Novi Sad glavni grad Vojvodine - Pokret autonomija - Aleksandar Odžić", kao i "GARI - Građanska akcija za razvoj i inovacije". Slovačka demokratska liga juče je podnela listu izbornoj komisiji.

U Somboru su do sada predate i proglašene samo dve liste, u Subotici pet, Požarevcu šest, u Jagodini su zasada četiri zvanična učesnika, u Čačku šest, u Užicu osam.

- U najavi je dostavljanje još dve izborne liste. Posle isteka roka za proglašenje, imamo 48 sati za proveru, tako da ćemo zbirnu izbornu listu proglasiti 17. maja - rekla je predsednica Gradske izborne komisije Jagodine Zorica Radivojša.

U Nišu su do zaključenja ovog broja liste predale stranke "Aleksandar Vučić - Niš sutra", "Biramo Niš - Đorđe Stanković", "Ujedinjeni - Nada za Niš", predstavnici grupe građana "Dr Dragan Milić" i lista ruske stranke "Ruska stranka - Rusija i Niš u srcu - Tihomir Perić"

Kampanje gotovo da nema

IAKO je političkim strankama za predstavljanje biračima preostalo nešto manje od tri nedelje, kampanje gotovo i da nema. Među predstavnicima poslaničkih grupa i nevladinih organizacija, još traje usaglašavnje izbornih uslova. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u petak izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, na osnovu kojih građani koji su od 3. jula prošle godine promenili prebivalište, neće moći da glasaju na novoj, već na staroj adresi. Ovo je bio predlog opozicije za sprečavanje "preseljenja birača".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice