BIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR NEMAČKE O REZOLUCIJI: Pa mi smo bombardovali Srbe uranijumom, zašto se pitanje genocida ne pokrene protiv država NATO?

Novosti online

22. 05. 2024. u 13:58

NEKADAŠNjI državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer, ocenio je da insistiranje Nemačke na rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.

БИВШИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР НЕМАЧКЕ О РЕЗОЛУЦИЈИ: Па ми смо бомбардовали Србе уранијумом, зашто се питање геноцида не покрене против држава НАТО?

Foto RT Deutsch

- Postupci Nemačke pred Generalnom skupštinom UN zbog strašnih događaja u Srebrenici ostavljaju gorak ukus. Nemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN, vodila rat sa NATO-om protiv Savezne Republike Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo. Svet će se zapitati šta pod tim okolnostima treba misliti o akcijama Nemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine - naveo je Vimer.

Prema njegovim rečima, uzroke angažovanja Nemačke, ali i drugih zemalja Zapada na rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

- Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma između Izraela i Hamasa, ali i šta će doneti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da petogodišnji mandat predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ističe ovog meseca - kaže Vimer.

On je dodao da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO-a zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

- Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid, zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO-a? Pa oni su bombardujući SRJ upotrebili uranijumsku municiju protiv naroda, zar ne? - zaključuje Vimer.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)