NAŠ ĆE OTPOR BITI NEUPOREDIVO SNAŽNIJI NEGO ŠTO IKO MISLI: Vučić - Hvala Siju po pitanju KiM i teritorijalnog integriteta Srbije

Novosti online

08. 05. 2024. u 12:56

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija imati čvrstu podršku Kine po svim pitanjima koja se pokreću u okviru UN, kao i da Srbija i Kina potpisanom zajedničkom izjavom prelaze sa strateških bilateralnih odnosa na zajednicu koja, kako je rekao, govori o zajedničkoj budućnosti i najviši je oblik saradnje dve zemlje.

НАШ ЋЕ ОТПОР БИТИ НЕУПОРЕДИВО СНАЖНИЈИ НЕГО ШТО ИКО МИСЛИ: Вучић - Хвала Сију по питању КиМ и територијалног интегритета Србије

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

- Ponosan sam što sam mogao takvu izjavu da potpišem sa Sijem. Imamo ogromno poštovanje prema Kini - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Vučić je naveo da je ta zajednička izjava strateški važan pravac za razvoj naših bilateralnih odnosa, ali i za naše viđenje sveta.

Istakao je da su rezultati današnjih razgovora to, pored toga što Srbija podržava princip jedne Kine, da za našu zemlju svako pitanje koje bi neko postavio Narodnoj Republici Kini jeste njihovo unutrašnje pitanje i Tajvan, Sinđan, Hongkong.

- To je pitanje za Narodnu Republiku Kinu. Kako Kina želi da rešava te stvari, tako će i da bude. I uvek će imati podršku Republike Srbije za tako nešto, jer to je ono na čemu počiva povelja Ujedinjenih nacija i na čemu se zasniva međunarodno javno pravo - rekao je Vučić.

On je istakao da je zahvalan predsedniku Siju na veoma jasnim stavovima po pitanju Kosova i Metohije - teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

- Ali, citiram predsednika Sija - Republika Srbija imaće čvrstu podršku Narodne Republike Kine i po svim pitanjima koja se pokreću u okviru Ujedinjenih nacija. To je za nas izuzetno važno i ja sam predsedniku Siju govorio sa čim se sve suočavamo i beskrajno hvala Narodnoj Republici Kini na tome - rekao je Vučić.

Naglasio je da, uprkos činjenici da smo neretko pritisnuti od mnogih najmoćnijih sila sveta, imamo sreću da smo u Narodnoj Republici Kini uvek imali prijatelja.

- Ja sam danas rekao predsedniku, sviju našem velikom prijatelju, da će se Srbija, iako mala zemlja, veoma snažno i hrabro odupirati pokušajima kako revizije istorijskog pamćenja, tako i daljim pritiscima na Republiku Srbiju. I da će naš otpor biti neuporedivo snažniji nego što je neko mogao da zamisli - naglasio je Vučić.

Naveo je da u 2021, 2022. i 2023. godini Kina bila naš najveći investitor.

- Drugi je partner u trgovini robom. Izvoz u Kinu nam je porastao 140 puta u poslednjih 10 godina. Naša trgovinska razmena, direktna trgovina između naših zemalja u poslednjih 10 godina uvećana je čak osam puta. Investicije u Republiku Srbiju u prethodnih 10 godina uvećane su 30 puta iz Narodne Republike Kine - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)