DA JAD I TUGA BUDU VEĆI, NEĆE IMATI NI KORISTI NI POŠTOVANJA Đurić odgovorio Crnogorcima: Neće moći, neće proći

Милица Шкорић
Milica Škorić

19. 05. 2024. u 17:26

MINISTAR spoljnih poslova Marko Đurić reagovao je na pisanje "Vijesti" koje prenosi saopštenje Pokreta "Evropa sad", a u kojem se navodi da su kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana skoro usaglašeni sa komentarima “nekadašnjih prijatelja iz sadašnje crnogorske opozicije”.

ДА ЈАД И ТУГА БУДУ ВЕЋИ, НЕЋЕ ИМАТИ НИ КОРИСТИ НИ ПОШТОВАЊА Ђурић одговорио Црногорцима: Неће моћи, неће проћи

Foto Privatna arhiva

- Srpska napredna stranka izražava duboko žaljenje zbog odluke nosilaca vlasti u Crnoj Gori da podrže rezoluciju o Srebrenici, koja je usmerena protiv vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda u celini. Nasuprot nizu evropskih država koje neće glasati za rezoluciju, od kojih su neke čak članice EU i NATO, Vlada Crne Gore odlučila je da se po ključnom pitanju svoje politike, protivno volji velikog dela građana, otvoreno i javno svrsta na stranu onih koji zele da stvore pretpostavke za stavljanje srpskog naroda u podređeni položaj, koji teže ukidanju nadležnosti Republike Srpske i naplati ratne odštete, koja svakako ne bi mimoišla ni Crnu Goru.

U potpunosti poštujući državnost Crne Gore i posebno viševekovni doprinos srpskog naroda i crkve ovoj državnosti, smatramo da je neprimereno, pa i uvredljivo, a svakako ne prijateljski to što je vlast u Crnoj Gori, bez konsultacija sa Srbijom, a uz direktne prethodne konsultacije sa kosponzorima i autorima rezolucije, odlučila da izađe sa amandmanima koji su zamišljeni ne da pomire Srbe i Bošnjake, kako se tvrdi, već isključivo da olakšaju njeno usvajanje. Zbog toga je predsednik Vučić sa punim pravom i razlogom demaskirao ovu ružnu i lažljivu prevaru.

Valjalo bi da Vlada Crne Gore konačno počne da poštuje nezavisnost i državnost Srbije i, ako ne želi da pomogne i želi da bude na strani onih koji su protiv Srbije, makar ostavi Srbiji da slobodno iznosi stavove o vitalnim nacionalnim interesima i da ne sipa so na ranu srpskom narodu za račun dodvoravanja inostranim centrima moći.

Da jad i tuga budu veći, Crna Gora od ovakve politike neće imati nikakvu korist, a još manje poštovanje kod evropskih partnera, od kojih i više njih koji su geografski i kulturološki bitno drugačiji, podsećamo, ne glasaju za ovakvu rezoluciju.

Neki, pak, od onih kojima se Spajićeva vlada dodvorava, ogrezli su u istorijski revizionizam, i koriste svaku priliku da posredno relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu, želeći da i Srbima udare žig genocidnog naroda.

Neće moći, neće proći - navodi se u saopštenju ministra Đurića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu