SKUPŠTINA O IZBORU NOVE VLADE: Vučević izložio ekspoze, završena sednica, sutra u devet nastavak (VIDEO)

Novosti online

01. 05. 2024. u 12:11 >> 18:22

U SKUPŠTINI Srbije u podne počela je posebna sednica na kojoj će se razmatrati izbor nove Vlade Srbije. Mandatar Miloš Vučević na sednici je izneo ekspoze. Obraćanje je trajalo duže od tri sata, a nakon ekspozea usledio je aplauz parlamentaraca.

СКУПШТИНА О ИЗБОРУ НОВЕ ВЛАДЕ: Вучевић изложио експозе, завршена седница, сутра у девет наставак (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Završena sednica, sutra nastavak

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad na posebnoj sednici na kojoj je mandatar Miloš Vučević predstavio ekspoze i na kojoj se raspravljalo o izboru članova vlade.

Sednica je završena nešto pre 21.30 sati, a predsednica parlamenta Ana Brnabić nastavak je zakazala za sutra u 9.00 sati ujutru.

Foto: Printskrin

Licemejre Miloša Jovanovića

Na izlaganje Miloša Jovanovića prvo je reagovala Ana Brnabić, koja ga je pitala da li misli da je primereno da otvoreno iznosi pretnje u Skupštini, naglašavajući da time Jovanović ne preti prisutnima, poslanicima SNS, već građanima Srbije koji su glasali za Srpsku naprednu stranku. 

- Krajnje je licmerje da čovek koji ima državljanstvo Evropske unije i građanin je Evropske unije, pita kada ćete da prekinete sa evropskim putem  - istakla je predsednica Skupštine.

Vučević je odgovorio Jovanoviću da je pao na principu i pitanjima doslednosti i morala. 

- Govorite o kršenju ustava, ili kako ste rekli državnom udaru, od predsednika republike, a da pri tome potpuno netačno iznosite ono što se desilo prikom razgovora oko nemačko-francuskog predloga, odnosno Ohridskog sporazuma. Nikada niko nije potpisao, nikada predsednik države nije rekao da je to prihvaćeno, već da je to prihvatljiva polazna osnova za dalje razgovore, ali da Srbija kaže da postoje crvene linije za nas, a to je da Kosovo i Metohija ne mogu biti ni de jure ni de fakto priznati kao nezavisna država - istakao je mandatar. - Nema nikakvog prihvatanja nezavisnosti Kosova. A sad ću da vas podsetim kada se zaista odigrao državni udar, 2003. je lider vaše partije i predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica sa Havijerom Solanom, koji je bio generalni sekretar NATO kada su nas bombardovali i otimali Kosovo i Metohiju, i Milom Đukanovićem potpisao takozvani Beogradski sporazum.

Foto: Printskrin

Time ste, kako je dodao, otvorili vrata otcepljenju Crne Gore, time je Srbija posle viševekovne borbe izgubila izlaz na more. Time je, naglasio je, dat argument onima koji kažu da ne važi više Rezolucija 1244, jer nema Savezne Republike Jugoslavije. "Jer nema više Crne Gore u zajednici, pa nema više ni pravila da Kosovo mora da ostane u sastavu Srbije".

- Pa vi ste deo vlade i vlasti politike koja je na slobodu pistile više od 1.800 najgorih albanskih terorista, ubica Srba, koji su proterivali Srbe sa Kosova i Metohije, koji su ubijali naše vojnike i policiju. Vi nama kažete da mi predajemo i prodajemo Kosovo i da nismo dosledni - rekao je Vučević. - I ko ste vi da držite moralna predavanja ko sme ili može da bude član neke stranke i ko ste vi da kažete ko je preletač. Videli smo vaš patriotizam, Izgubili ste Crnu Goru, Albanci su proglasili nezavisnost, a vi ste organizovai miting gde su se krale patike. Kod vas nema P od patriotizma. Ja mislim da Aleksandar Vučić na najbolji način radi na očuvanju države Srbije, čuvajući našu političku nezavisnost i vojnu neutralnost, čuvajući naše vitalne državne, nacionalne i narodne interese. Čuvajući Kosovo i Metohiju u gotovo nemogućim uslovima.

Srbija, dodao je, je "danas daleko mnogo  snažnija, ima odgovornu i stabilnu vlast, ima poverenje građana u ono što radimo."

- Siguran sam da će Srbija u svim ovim geopolitičkim okolnostima, u ukupnom ambijentu i u regionu i pre svega po pitanju Kosova i Metohije, čuvati našu državu. I da ćemo čuvati naš narod. Da ćemo jačati našu vojsku, da ćemo jačati ekonomiju, tako što će rasti plate i penzije, da se borimo za više dece, da se borimo da nas bude više, i razvijajući infrastrukturu i nikada ne zaboravljajući šta su naši državni interesi, a naš votalni državni interes je da sačuvamo Kosovo i Metohiju. Vi ste porazili srpske nacionalne interese i vi ste predali Crnu Goru i pokušali da predate Kosovo i Metohiju i u dobroj meri to učinili. A istina je jedna i jedina i neka živi Srbija - zaključio je Vučević.

Foto: Printskrin

Vučević: Bolje da hranimo našu vojsku nego tuđu

Zatim je Ponošu replicirao i Vučević, koji se za početak zapitao u čemu je problem što se Vlada formira tek sada, kada je formiranje Vlade ozbiljan proces. Dodao je da je nepristojno porediti Vojsku Srbije danas sa onom od pre 14-15 godina, jer je tada vojska bila u procesu uništavanja i proglašavanja nepotrebnom.

- Danas ste rekli jednu veoma opasnu rečenicu, da je to veoma skupa igračka i da nas vojna neutralnost mnogo košta. U prevodu, priklonite se i predajte se vojnim savezima i ne treba vam vaša vojska. Ja ne mislim da nas naša vojska mnogo košta i bolje da hranimo našu vojsku nego tuđu – istakao je Vučević. - Ja više verujem u našu vojsku, nego u tuđu. I ne mislim da je to pitanje para, nego slobode i časti i nezavisnosti jedne države.

Dodao je da su vojne vežbe na ponos Srbije, kao i TT zborovi i prikazi vojne osposobljenosti i prikazi vojnog naoružanja.

- Mnogo toga smo uradili, Vojska Srbije nije maneken i neko ko sponzoriše i promoviše namensku industriju, ali sa ponosom prikazujemo namensku industriju i u konceptu onoga što je Vojska Srbije implementira i uvrstila u svoj sistem naoružanja. Ja mislim da je to na ponos cele države - rekao je Vučević. - Vojska Srbije je danas daleko jača, iako je pred brojnim izazovima, ali to su problemi sa manjkom vojnika sa kojima se nose i razvijene države. Zato mislim da mi moramo da vratimo obavezno služenje vojnog roka. Ono što smo mi uništavali, danas se koristi u Ukrajini.

- Rekli ste jedan presedan koji me plaši, da gubimo na spoljno-političkom planu oko Kosova i Metohije, odnosni da je to spoljno-političko pitanje. Za mene je Kosovo i Metohija unutrašnje političko pitanje. To nije pitanje koje definišete kao da su odnosi između dve države. Ja sam bio tamo kad sam mogao da budem i nemam problem da sa radošću dočekam kad se naša vojska na Kosovo vrati. To ne znači da želimo sukobe i ratove. Vojska Srbije je mnogo jača i ja sam ponosan šta je urađeno poslednjih 12 godina. Treba nam još jača i snažnija vojska, kako bismo sačuvali mir - poručio je Vučević.

 

Foto printskrin RTS

Dvostuki aršini Ponoša

Replicirajući Zdravku Ponošu, koji je komentarisao predloge ministara za sastav Vlade, Milenko Jovanov je rekao da je zanimljivo da o 1. maju i radnicima priča neko ko je bez posla u Vojsci ostavio 33 hiljade vojnika,oficira i podoficira i ostavio ih na ulici, i njih i njihove porodice i sada nam priča kako on brine o radnicima.

- Brinuo je tako što je dao svoj doprinos politici režima u kome je bio i kome je služio a to je da 500.000 ljudi ostane na ulici. Da nam priča o vojsci čovek koji je rasformirao 63. Padobransku i 72. brigadu, koji je rasformirao te herojske brigade, koji je tenkove T72, artiljeriju, municiju i sve ostalo lažnim poslovima pravio drugačiji raspored i smanjivao i fiktivno prikazivao višak naoružanja, da bi posle to naoružanje prodavali na kilo, sekli tenkove, i on namm priča kako vojska treba da izgleda - rekao je Jovanov.

- A on je sebi pribavio od Vojske stan od 91 kvadrat na Vračaru i to tako što je Vojska prvo morala da proda imovinu na Paliluli da bi mu kupila stan na Vračaru. A onda taj stan otkupio na 480 rata, a mesečna rata 3.600 dinara. Pa vi vidite ljubav prema vojsci i ljubav prema državi. O tome kako se komanadir voda dovede do načelnika Generalštaba, sramota me da pričam pred generalom Stuparom i drugim ljudima koji su stvarno bili vojnici i pred domom u kome se nalazimo.

Poslanik DS izgalanjem potvrdio legitimitet

Odgovarajući na izlaganje poslanika Demokartske stranke Nebojše Novakovića, koji je, prema rečima Milenka Jovanova, izjavio da je Srbija faktor destabilizacije u regionu i da rukovodstvo Srbije učestvuje u stvaranju ekstremista, Vučević je poručio da im želi da pobeđuju na svim izborima kao na ovim što je sada spomenuo, kao i da 2. juna pobede na takav način. Naglasio je i da je svojim izlaganjem Novaković potvrdio legitimitet izbora za koje tvrde predstavnici opozicije da su pokradeni.

Foto: Printkrin RTS

Novi poslanici položili zakletvu

Novi poslanici kojima je danas potvrđen mandat položili su zakletvu u Skupštini Srbije. Ana Brnabić pročitala je zakletvu, koju su poslanici ponavljali, a zatim su oni redom potpisali zakletvu.

Zakletvu su položili Staša Stojanović, Nataša Ivanović, Nikola Lazić, Igor Jakšić, Dane Stanojčić, Tatjana Petrović Stojković, Mladen Grujić, Nikola Bokan, Branko Vujković, Ilo Mihajlovski, Dragan Ninković, Jelena Bogdanović, Dušan Radosavljević, Igor Braunović, Nataša Bogunović i Rejhan Kurtović.

Oni su došli na upražnjena mesta poslanika koji su zbog prelaska na novu funkciju podneli ostavke.

 

Ponosan što će Vlada biti deo politike koja razvija Srbiju

Vučević je izjavio da je ponosan što će njegova vlada biti deo kontinuiteta politike koja razvija Srbiju i podiže životni i ekonomski standard njenih građana.

- Mi nismo pravili diskontinuitet. Nismo to nijednog trenutka prikrivali ili na bilo koji drugi način prikazivali u drugom kontekstu. Mi od toga ne bežimo. Naravno da svaka vlada donosi neku određenu novu energiju i nove izazove, ali suštinski ovo jeste vlada kontinuiteta u odnosu na prethodne vlade - rekao je Vučević odgovarajući Branku Pavloviću iz poslaničke grupe "Mi-Glas iz naroda".

Odgovarajući na kritiku Pavlovića da fiksni kurs dinara uništava srpsku privredu, mandatar je rekao da je ponosan što je kurs dinara stabilan od leta 2012. do danas.

Stabilan kurs je sidro makroekonomske stabilnosti i sigurnosti jedne države. Da nemamo stabilan kurs dinara ne bi bili atraktivni za toliki broj investicija koje imamo, i stranih ali i domaćih. Upravo ta predvidivost kursa dinara je nešto što garantuje stabilnost i isplativost svake investicije. To je nešto što investitori očekuju", rekao je Vučević.

Dodao je i da je to dobro za građane, jer im nudi izvesnost koja se reflektuje na makroekonomsku stabilnost.

Foto: Printskrin

Vučević: Ovog posla sam se prihvatio jer je to moja kuća

Nestorovićevi poslanici neće glasati za izbor nove Vlade Srbije i kritikovali su ekspoze mandatara, u oblastima EU, pravosuđa, i KiM.

Vučević je njihovu kritiku ocenio kao čistu propagandu i neodgovorno ponašanje prema državi Srbiji.

- Što se tiče EU precizno sam govorio o našim planovima i odnosima sa EU i EU sa Srbijom. Kao neko ko nije evrofanatik, već kao neko ko je realno sagledao EU, reći ću vam šta je najveća vrednost EU i koja bi za Srbiju mogla da bude najznačajnija. To je mir. Nijedan sukob nije se dogodi na teritoriji zemalja članica Evropske unije - rekao je mandatar.

- Nisam ni zaljubljen ni zaslepljen niti mislim da je tamo sve idealno. EU nije pitanje intimnog osećanja već pitanje racionalnog sagledavanja. Evropska unija nije utopija, apstraktna  tvorevina, niko nije ušao u EU iz međusobne ljubavi, već iz praktičnih i političkih i ekonomskih razloga. To su interesi koji bi i nas trebalo da opredeljuju. Najveći deo svog izlaganja posvetio sam KiM. Ne odustajem od Kosova i Metohije. Kosmet je neotuđivi deo teritorije Republike Srbije. da ne bude da se nešto priprema, da će neko od nas nešto da potpiše, otpiše, preda. Kad sam se prihvtio mandata, prihvatio sam da sam mandatar u Vladi Republike Srbije u kojoj je Kosovo i Metohija. To je za mene svetinja.

Vučević je istakao i da je neko pokušao neustavnim, političkim, pritiscima da potčini sebi pravosuđe i da smo kroz tu reformu izgubili plejadu sudija i tužioca. Mandatar se dodatakao i tvrdnje o nezaposlenima i radnim mestima i rekao da svako može da vidi da je daleko veća ponuda radnih mesta u Srbiji. Što se uslova rada i visine zarada tiče, rekao je da je to nešto o čemu će konstantno morati da se vodi računa.

Foto: Printskrin

 

Ono što vi prikazujete kao dobre rezultate bilo je zasnovano na rasprodaji imovine

- Ali da mi kažemo da nećemo da radimo, ili da nam ne trebaju fabrike, ili strani investitori, mislim da bi to bilo pogubno za Srbiju - rekao je Vučević. - Dolazak stranih investitora je i od geopolitičkopg interesa za Srbiju. od 2014. do 2018. država je sprovela teške mere i izvršila fiskalnu konsolidaciju. Od tada se rast ekonomije Srbije zasniva na investicijama i izvozu. Ono što vi prikazujete kao dobre rezultate bilo je zasnovano na rasprodaji imovine koju se decenijama generacije stvarale radom i odricanjem. Sve  što se prihodovali je došlo rasprodajom. I onda ste to dalje pumpali kao rast potrošnje i prikazivali da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje.

A koliko je to bilo dobro to što ste radili, kaže Vučević, pokazuje podatak da nismo imali za prvu penziju u junu 2012. godine.

- Pomenuli ste bankarski sistem i dominaciju stranih banaka. Pa baš u periodu kada ste vi bili u sektoru ekonomoje, četiri najveće domaće banke smo gurnuli u stečaj i očistili bankarski sistem za ulazak stranih banaka. I dan- danas na četiri najveće srpske banke traje stečajni postupak i onda kažete kako smo mi prepustili tržište strani bankama - istakao je mandatar.

 

Ovo je moja otadžbina, Srbija je iznad svega

Govoreći o rudarstvu i ekspoataciji bogatstva, Vučević je rekao da ne može da bude pobornik politike koja će, radi dodvoravanja, da kažnjava našu državu, da ne koristi resurse koje ima,a da to svi drugi koriste.

- Srbija treba i mora da koristi svoje prirodne resurse, da ekonomski napreduje, vojno i odbrambeno snaži, razvija infrastrukturu, da ulaže u nauku, obrazovanje, pravosuđe, da koristi sve svoje prednosti koje ima. To ne znači da ne čuvamo naše šume, naša polja i reke, potoke, jezera, da ne čuvamo narod. Ja sam siguran da je moguće naći vrlo jasan i izbalansiran odnos jer je to postignuto i u drugim zemljama sveta. I nisam, kako ste rekli, zagovornik kolonijalizma nad Srbijom, da ću biti neko ko promoviše interese druge države, da ću dozvoliti da iko nešto radi na uštrb naše države. Pa meni je Srbija iznad svega, svojim životom sam to pokazao, nemam gde da idem iz Srbije, niti ću otići, jer Srbiju najviše volim i ovog posla sam se prihvatio jer volim Srbiju. I moji sinovi treba da žive u Srbiji i njihova deca. Ovo je naša kuća, ovo je moja država i moja otadžbina. I ja sam danas spreman da polažem odgovornost za Srbiju, a ne da bežimo iz Srbije – istakao je mandatar.

Dodao je da je još 2012, pa 2014. postavljen kamen temeljac da je Srbija politički nezavisna i vojno neutralna država i taj kurs će biti zadržan. Govoreći o zdravstvu, rekao je da je ponosan na sve što je do sada urađeno, od izgradnje do zapošljavanja više od 40 hiljada novih zdravstenih radnika, čime je, kako je rekao, ojačan ljudski resurs što će uticati na kvalitet lečenja. 

Foto: Printskrin

Ministri se ne biraju u ambasadama i tajkunskim firmama

Mandatar Vučević rekao je da se ministri ne biraju u ambasadama, već u Skupštini.

- Srbija je nezavisna, slobodna i suverena država. Mi poštujući sve naše međunarodne partnere i prijatelje. Mi odluke donosimo samostalno i u pogledu ljudi koje kandidujemo na najvažnije državne funkcije pa tako i za članove vlade, odnosno za ministre. Bar od 2012. Vlada se bira na osnovu skupštinske većine, a skupštinska većina se dobija voljom građana. Ne pravi se više ni u ambasadama ni u restoranima ni u tajkunskim firmama.

Govoreći o EU rekao je da je to put Srbije, ali da pažljivo pratimo šta se dešava i na drugim delovima sveta.

- Sve što je u interesu Srbije to će biti deo naše međunarodne politike.

Skupština potvrdila mandate poslanicima koji dolaze na upražnjena mesta

Skupština Srbije potvrdila je danas mandate narodnim poslanicima koji će zauzeti poslanička mesta u parlamentu, umesto onih koji su ranije podneli ostavke zbog odlaska na ministarske funkcije. Predsednica Skupstine Ana Brnabić navela je da su mandati potvrđeni narodnim poslanicima Staši Stojanović, Nataši Ivanović, Nikoli Laziću, Igoru Jakšiću, Danu Stanojčiću, Tatjani Petrović Stojković, Mladenu Grujiću, Nikoli Bokanu, Branku Vujkoviću, Ilu Mihajlovskom, Draganu Ninkoviću, Jeleni Bogdanović, Dušanu Radosavljeviću, Igoru Braunoviću, Nataši Bogunoviću i Rejhanu Kurtoviću. Poslaniku Đorđu Milićeviću konstatovan je prestanak poslaničkog mandata pošto je podneo ostavku.

Vučević o nezainteresovanosti opozicije o KiM

- Kao mandatar sam došao pred vas da vam predstavim program i sastav vlade, da o njemu razgovaramo, raspravljamo, a u ovim prvim izjavama nisam čuo želju uopšte da se razgovara ono šta sam predstavio.

Vučević kaže da je shvatio da većina poslanika opozicije to nije ni slušala jer je bila van sale, odnosno stalno su izlazili i ulazili.

- Posebno je bilo problematično kada sam govorio o Kosovu i Metohiji. Dobacivali ste mi da to ubrzam i preskočim. Kada sam pričao detaljno o KiM jedan od takozvanih vođa opozicije mi je rekao da to preskočim i da je to dosadno.

Ćuta je pokazao ogledalce Milici Đurđević Stamenkovski, na šta je Vučević rekao da je ponosan na svakog predloženog ministra te da svako treba da se pogleda prvo u ogledalo pa onda da kritikuje druge.

Jovanov: Bio je opširan ekspoze, ali nijedna reč o borbi protiv alkoholizma

Poslanik Milenko Jovanov govorio je o poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti koji je govorio pre njega.

- Bio je oširan ekspoze, ali nijednu reč niste rekli o borbi protiv alkoholizma. A kao što vidite i skupština pati, a neki boluju od alkoholizma. To vidite i sami. Isti ovaj govor Ćute slušali smo isto kada je birana predsednica Skupštine samo što je tada iz novčanika vadio Vesićevu sliku a danas vadi ogledalce sa puderom. Ekolog koji je sproveo iz toaleta cev u reku i to njegove komšije pričaju. Od toga i od tako nekog ne možete očekivati da kaže nešto smisleno o ekspozeu. 

Novaković pokušao da izaove incident, Brnabić ga udaljila sa sednice

Predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić izrekla je Borislavu Boru Novakoviću meru udaljenja sa sednice.

- Imate usta pa možete da pričate. Nemate nikakvo pravo da prilazite mandataru. Nemate nikakvo pravo da ga fizički ugrožavate i da mu ne da te da govori. Sram vas bilo i sramota. Mogli ste da se javite za reč niste smeli i ne smete da prilazite bez pitanja. Drago mi je što su svi građani mogli da vide kako izgleda vaša politika nasilja i nepoštovanje ovog doma. Drago mi je što je ceo diplomatski kor mogao da vidi šta radite. 

Ona je takođe izrekla opomenu Srđanu Milivojeviću zbog ometanja govarnika i dobacivanja.

Vučević izložio ekspoze

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević iznosi program vlade i predlaže sastav vlade. On je pozdravljen aplauzom.

Vučević je izjavio da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj meri vlada kontinuiteta. On je istakao da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Foto: Tanjug

"Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima"

- Naša država je ušla u fazu progresivnig razvoja, bez premca. Ne možemo da kažemo da nas se ne dotiču dešavanja u svetu. Govoriti o spoljnoj politici danas, svakako nije lako. Zbog bura i oluja koje udaraju sa svih strana, spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima. Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost. Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti. Kada je u pitanju region, doprinos Srbije u očuvanju mira i stabilnosti biće aktivan i kontinuiran. Kada govorimo o našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to nije nešto što pristiže samo iz vrednosti i principa kojima se vodimo, već predstavlja i izraz naših veoma praktičnih interesa. Naime, svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture pa do rasta plata i penzija, da ništa od toga ne bi zapravo bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje u prethodnoj deceniji - rekao je Vučević.

On je kazao da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

- Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu. Naporno ćemo raditi na njegovom dostizanju. Ipak, na samoj EU i članicama je da konačno otvore vrata. To ne znači da smo spremni na zanemarivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima - izjavio je mandatar.

Foto: AP

On je posebno istakao značaj strateškog odnosa Srbije sa Kinom.

- Uprkos suprotnim stavovima mnogih na Zapadu, za nas Kina predstavlja prijateljsku državu i pouzdanog saveznika odbrane našeg teritorijalnog integriteta, a naša pozicija prema politici jedne Kine neće se menjati. Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

- Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti. Za nas je teritorijalni integritet Ukrajine neprikosnoven - kazao je Vučević.

- SAD su svetska sila, naravno da je u našem interesu da gradimo najbolje odnose sa njima. Čvrsto verujem da naši odnosi mogu biti na visokom nivou. Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente. Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima Srbije - istakao je.

"Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka"

Mandatar je rekao da će ciljevi vlade koju će on predvoditi u oblasti odbrane i bezbednosti u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

- Buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku Srbije. Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri meseca, za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbedniju i sigurniju državu. Uvođenje obaveze služenja vojnog roka je od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica - rekao je.

Foto: AP

"Naš najveći izazov biće, bez sumnje, odbrana suvereniteta"

Mandatar je izjavio da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

- Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine - rekao je Vučević.

Taj termin "jedinstveni slučaj" još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

- Postavlja se pitanje - zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji - rekao je Vučević.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

- Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije, već i napad protiv svih vrednosti temelja te međunarodne organizacije čije je Srbija posvećen član - rekao je Vučević. Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

- Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu - rekao je Vučević.

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

Foto: Tanjug

- Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje uobičajene političke ili diplomatske prakse što potvrđuje činjenica da je navodno ukorena i sankcionisana Priština u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kaznili - rekao je Vučević.

Podsetio je i da je Priština dobila viznu liberalizaciju, a nedavno je "kažnjena" i otvaranjem vrata za pristup u Savet Evrope.

- Imajući sve navedeno u vidu, Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu - poručio je Vučević.

On je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

- Činjenica da su od 2021. godine registrovana čak 494 etnički motivisana napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je za celih 9 godina pre Kurtijevog dolaska na vlast zabeleženo ukupno 669 takvih napada. Ove činjenice o položaju srpskog naroda čude samo podržavaoce Prištine, iako je njima samima Kurti od početka govorio da ga dijalog ne zanima, da su Srbi kriminaci i da ne može da garantuje da neće pasti krv Srba na mirnim protestima koje su držali da bi zaštitili svoja osnovna prava - rekao je Vučević.

"Dobri odnosi sa svim susedima"

Mandatar je poručio da će njegova vlada održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Vučević je istakao da je Srbija, posle Nemačke, jedina država u Evropi  koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje.

Govoreći o susednim zemljlama, Vučević je rekao da je Crna Gora  država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

- Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede - poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

Dodao je da veruje da će odnosi između naše dve zemlje ići samo uzlaznom putanjom.

Govoreći o BiH, istakao je da je to država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

- To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare - poručio je Vučević.

Dodao je da nam niko ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku, niti nametnuti krivicu i stigmu genocidnog naroda.

- Nikada više Drina neće biti reka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba. Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne - istakao je mandatar.

On je naglasio da duboko veruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.   

Istakao je da je Hrvatska država s kojom imamo kompleksno istorijsko nasleđe.

- Svesni smo brojnih izazova koji stoje na putu poravka naših međusobnih odnosa. Niko ne treba da očekuje da ćemo zarad popravljanja relacija sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ukoliko to druga strana iskreno želi, neka zna. Mi da razgovaramo uvek hoćemo. Mi da popravljamo odnose želimo. A ukoliko bude obostrane volje, verujem da to i možemo - rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija uvek pomagati Srbe u Hrvatskoj.

Što se tiče Severne Makedonije, istakao je da je to država koja u Srbiji uvek može pronaći partnera, ali i više od toga.

- Srbi i Makedonci više nemaju ni jednu temu koja nas udaljava. Ne postoji ni jedno pitanje oko koga bi se mogli razdvojiti, odnosno gde bi moglo biti poseban razdor. Projekat Otvorenog Balkana nas je dodatno zbližio, a razrešenje crkvenog spora uklonilo i poslednju prepreku na putu izgradnje međusobnog poverenja i zajedničkog rada kakav nije viđen od raspada bivše Jugoslavije - smatra Vučević.

Za Albaniju je rekao da je država sa kojom smo kroz projekat Otvorenog Balkana verovatno uspeli da dosegnemo maksimum odnosa u zadatim okolnostima.

- Nastojaću da se taj nivo održi i u narednom periodu. Znam da se Albanija i Srbija verovatno nikada neće složiti kada je reč o statusu Kosova i Metohije, ali isto tako verujem da možemo imati zajedničke interese - rekao je Vučević.

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučević je rekao da smo zahvaljujući viziji i jasnoj politici našeg državnog rukovodstva uspeli mnogo toga što je nekada delovalo nemoguće.

Naglasio je da će Srbija i Mađarska biti primer svima u ratom zahvaćenoj Evropi kako se istorijske razlike mogu ostaviti po strani i zajedno koračati u budućnost.  

Što se tiče Rumunije, mandatar je naglasio da je to jedina država sa kojom nikada nismo bili u nikakvom sukobu.

- Ne zaboravimo to da je Rumunija uz Bosnu i Hercegovinu naš jedini sused, koji uprkos brojnim pritiscima nije priznao nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova - poručio je Vučević.

Za Bugarska je rekao da je država koja po mnogu čemu liči na Srbiju.

Foto: AP

"Jedan od glavnih prioriteta biće podizanje životnog standarda"

On je poručio da će jedan od glavnih prioriteta vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje.

- Na kraju 2023. BDP je dostigao 69,5 milijardi evra, do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra.

- Ako budemo dobro radili, možda i do 100 milijardi evra. To je više nego tri puta svega što smo stvarali za samo 15 godina.  Javni dug nam je na nivou 47,7 odsto BDP-a na kraju marta, dok je javni dug Evrozone u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosio 88,6 odsto BDP-a. Najzaduženije zemlje Evropske unije u četvrtom kvartalu 2023. godine su bile Grčka, Italija, Francuska, Šapnija - rekao je.

Stopa zaposlenosti u 2023. godini, rekao je Vučević iznosila je 50,5 odsto, a nezaposlenost je bila 9,1 odsto, što je za 0,3 odsto manje u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

- Očekujemo da nezaposlenost 2027. godine bude osam odsto. Pred nama je važan zadatak da nezaposlenost držimo na nivou između 7 i 9 odsto. Prosečan broj registrovanih zaposlenih u 2023. godine je iznosio 2.306.955 lica. Danas imamo 450.000 više formalno zaposlenih nego u periodu pre 2012. godine.  Prosečan broj formalno zaposlenih u februaru 2024. godine je iznosio 2.311.258 lica.

Vučević je rekao da je prosečna plata u januaru 2024. godine iznosila 95.836 dinara, odnosno 818 evra, a u odnosu na januar 2023. godine prosečan neto zarada u januaru 2024. godine je nominalno veća za 15,8 odsto, a realno za 8,8 odsto".

On je rekao da je Srbija na prvom mestu po stranim direktnim investicijama na Zapadnom Balkanu u poslednje tri godine, i ima 51, 5 odsto ukupnih investicija Zapadnog Balkana, odnosno 47,1 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

Vučević je kazao da su bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije, koje su osnova za  očuvanje ekonomske stabilnosti  zemlje i garant  ekonomske nezavisnosti, na kraju februara 2024. godine iznosile više od 25 milijardi evra, što je njihov najveći iznos kraja meseca od 2000. godine.

"Izgradnja infrastrukture je kičma razvoja svake zemlje"

Mandatar je rekao da je izgradnja infrastrukture kičma razvoja svake zemlje i da je Srbija mnogo napredovala u toj oblasti, kao i da će nova vlada nastaviti da ulaže u razvoj drumske, vodne, železničke i vodne infrastrukture.

- Srbija će u narednim četiri godine biti veliko gradilište. Ekspanzija građevinske industrije je u protekloj deceniji nešto na šta treba posebno da budemo ponosni. Dok većina zemalja koje su članice EU beleži pad u sektoru građevinarstva, u Srbiji ovaj sektor beleži rast. Prošle godine u Srbiji je vrednost građevinskih radova bila veća za 11,2 odsto u odnosu na godinu ranije. U četvrtom kvartalu prošle godine izdato je 15,6 odsto više građevinskih dozvola, nego u istom kvartalu 2022. godine. Učešće građevinarstva u BDP zemlje 2012. godine iznosilo je tri odsto, a 2022. godine ovo učešće iznosi 5,5 odsto. Vrednost svih građevinskih radova na teritoriji Srbije iznosila je 1,6 milijardi evra, dok je prošle godine vrednost svih građevinskih radova u našoj zemlji iznosila čak 5,6 milijardi evra - rekao je Vučević.

"Brojne mere u oblasti poljoprivrede"

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević izjavio je da će nova vlada sprovesti brojne mere u oblasti poljopivrede i da će završiti digitalizaciju poljoprivrednih sistema.

Vučević je podsetio da poljoprivreda i prehrambena industrija imaju značajan udeo u BDP-u srpske ekonomije, kao i da je petina zaposlenih u Srbiji angažovana u ovom sektoru.

- To je jedna od grana privrede koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, nova vlada će značajan fokus svojih aktivnosti usmeriti upravo u pravcu jačanja ovog sektora - rekao je Vučević.

On je ukazao da je za 12 godina budžet za poljoprivredu uvećan za skoro tri puta, sa 40,8 milijardi dinara koliko je iznosio 2012. godine na 114,3 milijarde dinatra, koliko iznosi danas.

- Tim rekordnim budžetom uspeli smo da isplatimo sve zaostale subvencije iz prethodnih godina - naveo je Vučević.

"Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom"

Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ako iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu, kaže Vučević.

- Međunarodna zajednica je glasnom tišinom povodom Kurtijevog nasilja i progona Srba dijalog pretvorila u okvir za legalizaciju jednostranih i protivpravnih poteza Prištine.

"Srbija je pravna država, zločini neće moći da se isplate"

Miloš Vučević izjavio je da će se zalagati za pravnu državu, za veće kažnjavanje onih koji čine zločine i veću brigu prema žrtvama zločina, naglasivši da je Srbija pravna država koja svojim građanima obezbeđuje pravo, pravdu i sigurnost i u kojoj zločini neće moći da se isplate.

- Pravda drži zemlju i gradove. Ovo je nasušna misao koja nam uvek mora biti zvezda vodilja koja će nas inspirisati da se žrtvujemo, ali i učiniti da pobeđujemo kako bismo svom narodu obezbedili pravo, pravdu i bezbednost - rekao je Vučević.

"Nagrada za olimpijsku medalju 200.000 evra"

Vučević je rekao da će nova vlada kada je reč o sportu nastaviti kontinuitet prepoznavanja tog važnog segmenta za zdravlje nacije i da će kroz program Skok u budućnost izvršiti značajna ulaganja u sport.

- Predviđeno je u dogovoru sa predsednikom Srbije i sa sportskim delatnicima, da i nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju na olimpijskim igrama u Parizu bude 200.000 evra, što je skoro tri puta više nego na olimpijskim igrama u Tokiju, kada je nagrada iznosila 70.000 evra - naglasio je Vučević.

"Nova vlada će nastaviti da jača sistem zaštite kulturnog nasleđa"

Mandatar Vučević rekao je da će nova vlada nastaviti intenzivno ulaganje u kulturu i u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u toj oblasti, kao i na jačanju sistema zaštite kulturnog nasleđa i osnaživanju kulturne diplomatije.

- Vlada koju ću predvoditi imaće zadatak da u oblasti kulture napravi progres i stvori preduslove za kvantni skok. I to smatram našom časnom dužnošću - rekao je Vučević.

"Nova vlada će sa pažnjom čuvati versku toleranciju"

Mandatar Vučević rekao je danas da će vlada koju će predvoditi sa pažnjom čuvati versku toleranciju i da će u njemu svaki velikodostojnik tradicionalnih hrišćanskih, islamskih i jevrejskih verskih zajednica imati adekvatnog sagovornika.

- Crkva i država su razdvojene. Srbija je sekularna država i u njoj sve tradicionalne verske zajednice uživaju jednaka prava. Razumem potrebu verskih zajednica da javno iznose stavove po pitanjima koje se tiču njihove pastve i uvek ću ih sa pažnjom slušati - rekao je Vučević.

Sednici prisustvuje 195 poslanika

Predsednica Skupštine na početku je rekla da sednici prisustvuje 195 poslanika. Ona je istakla da će parlament danas raditi duže od 18 časova.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

- Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara - kazao je Vučević.

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja. Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (32)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!