USPOSTAVLJANJE ZSO JEDNA OD KLJUČNIH TAČAKA Revijer: Odustvo napretka u ovoj tački stvara prepreku efikasnoj implementaciji prava srpske manjine

Novosti online

22. 04. 2024. u 18:45

PREDSTAVNIK francuske misije pri Ujedinjenim nacijama Nikola de Rivijer rekao je danas da Pariz smatra da je uspostavljanje Zajednice srpske opštine jedno od ključnih pitanja na takozvanom Kosovu.

УСПОСТАВЉАЊЕ ЗСО ЈЕДНА ОД КЉУЧНИХ ТАЧАКА Ревијер: Одуство напретка у овој тачки ствара препреку ефикасној имплементацији права српске мањине

Foto: Jutjub printskrin/United Nations

- Briselski sporazum je veliki uspeh, svaka od strana mora da odigra svoju ulogu, sve što je u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije. Od kosovskih vlasti se predugo očekuje uspostavljanje Zajednice srpskih opština, odustvo napretka u ovoj tački stvara prepreku efikasnoj implementaciji prava srpske manjine, stoga i evropskim arpiracijama Kosova. Nadamo se da će se napredak ostvariti u skladu sa apsiracijama Kosova da uđe u Savet Evrope, što podrazumeva i pravilno tretiranje manjina u srcu mandata SE - rekao je De Rivijer.

On je dodao da Francuska podržava uspostavljanje vladavine prava, poštovanje ljudskih prava i osiguravanje pomirenja između zajednica na Kosovu i Metohiji, u skladu sa koordinacijom sa Kforom i Euleksom.

- Njihov mandat je vezan za normalizaciju odnosa i Francuska podržava produžetak mandata ovih misija koliko god je potrebno. Na kraju, Francuska poziva srpske i kosovske lidere da pokažu odgovornost i da se pridržavaju njihovih hrabrih odluka, posvećenosti da to učine. Obe strane se moraju uzdržati od unilateralnih akcija koje mogu da dovedu do povećanja tenzija - poručio je on.

On je rekao da neuspeh nije opcija i da jedino kroz dijalog i posredništvo EU problemi mogu biti rešeni. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)