DA OBELEŽJE BUDE IZNAD KOSTIJU NAŠIH JUNAKA: Udruženje Srba sa KiM osudilo pomeranja spomen-ploče srpskim vojnicima u Prištini

D. Z.

16. 11. 2023. u 21:11

UDRUŽENjE Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu osudilo je anticivilizacijski čin francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini i pomeranje nadgrobne spomen-ploče srpskih vojnika na pravoslavnom groblju i zahtevaju povratak obeležja iznad kostiju postradalih vojnika.

ДА ОБЕЛЕЖЈЕ БУДЕ ИЗНАД КОСТИЈУ НАШИХ ЈУНАКА: Удружење Срба са КиМ осудило померања спомен-плоче српским војницима у Приштини

foto d.z.

- Mi proterani Srbi sa svojih vekovnih ognjišta sa Kosova i Metohije, mi koji smo pod silom ostavili svoje mrtve da počivaju u miru svete kosovske zemlje, najoštrije osuđujemo anticivilizacijski čin pomeranja nadgrobne spomen-ploče srpskih vojnika na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, a od strane francuskog i nemačkog ambasadora. Zahtevamo od činilaca ovog dela da vrate spomen-obeležje iznad kostiju onih koji leže u zemlji - srpskih vojnika poginulih u Balkanskim i Prvom svetskom ratu – navodi se u saopštenju Udruženja Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu.

Dadaju da je u srpskoj tradiciji i pravoslavnoj veri veliki greh skrnavljenje grobova i spomen obeležja mrtvima, sa čime se proterani Srbi sa Kosova i Metohije od juna 1999. godine sa time se suočavaju svakog dana.

- Još više nas je zabolela činjenica da je to učinjeno na inicijativu ambasadora Francuske, čiji su vojnici ginuli uz rame sa srpskim i bili saveznici u dva svetska rata, na pravednoj strani čovečanstva i istorije. Od francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini zahtevamo da spomen-obeležje srpskim vojnicima, na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, odmah vrate u prvobitno stanje – navedeno je u saopštenju Udruženja Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu.

Inače, bela spomen-ploča iz 1984. godine na kojoj je pored krsta napisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912. -1918. godine" izmeštena je sa bočne strane spomen-parka na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke. Umesto nje je postavljena crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo