ŠTUTGART - Nedavno su učenici Srpske dopunske nastave iz Štutgarta i okoline brojnoj publici u sali nemačkog „Saveza inžnjera VDI“ pokazali da su u Dopunskoj školi perfektno naučili srpski jezik i ćirilicu, i da su, podstaknuti i pomognuti svojom vrednom nastavnicom Natašom Milenković, počeli da se bave i poezijom a neki od njih i spisateljstvom.

Recitalima pesama učenici su, koje je jedna od prisutnih nazvala "draguljima iz školskih klupa", promovisali knjigu „Deca deci s ljubavlju“ u kojoj su objavljeni njihovi radovi.

Uspostavljena je saradnja sa Kulturno-izdavačkim centrom „Srpska kuća“ iz Požarevca na čijem je čelu poznati pesnik Bratislav- Bata Golić. Saradnja je krunisana učešćem tridesetak mladih autora –učenika Dopunske škole iz Štutgarta, Kirhajma na Teku, Eslingena, Gepingena, Rojtlingena i Sindelfingena u toku školske 2017/2018. godine u projektu „Konkurs za Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore“.

Najbolji radovi mladih poeta su objavljeni u Zborniku štampanom ove godine.

Pročitajte još - Štutgart: „Moravci“ pevaju već 20 godina


Od brojnih radova učenika iz Štutgarta i okoline, nastalih pre i posle pomenutog konkursa koji se nisu našli u Zborniku, nastala je u okviru „Biblioteke mladih talenata“ pomenute izdavačke kuće, knjiga „Deca deci s ljubavlju“. Izdanje je priredio pesnik i direktor „Srpske kuće“ Bratislav Golić u saradnji sa Natašom Milenković.

Posle nastupa mladih pesnika Bratislav Golić se zahvalio učesnicima i podelio im pohvalnice „Srpske kuće“. Pohvalnice su dobili i ministar Mladen Šarčević kao i generalni konzul Božidar Vučurović koji se već decenijama, pored svog diplomatskog posla, bavi pisanjem pesama.

Golić je mladim pesnicima darivao i knjige u vrednosti od oko 20.000 dinara.

Štampanje knjige “Deca deci s ljubavlju” je od prispelih donacija finansijski pomogao Generalni konzulat Srbije u Štutgartu, a održavanje promocije Društvo inženjera “Nikola Tesla” iz tog grada, kao i roditelji učenika.

Pomenimo da je promociji knjige na poziv nastavnika i učenika prisustvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević sa nekoliko svojih saradnika. To je bila već treća poseta ministra učenicima i nastavnicima Dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg ove godine.

– Lepo je da se ministar Šarčević interesuje za rad naše škole i specijalno zbog toga sa više saradnika dolazi u Štutgart već po treći put, čuli smo od roditelja učenika.

– Nadamo se da će ministar već od jeseni ispuniti nedavno dato obećanje i u pokrajinu Baden-Virtemberg poslati još nekoliko nastavnika. Tako bi se broj učenika sa oko 1000 svakako podigao za još nekoliko stotina jer interes roditelja da svoju decu šalju u Srpsku dopunsku školu itekako postoji. Roditelji dolazeće potencijanlne generacije učenika, koji su i sami u Nemačkoj rođeni kao druga ili čak treća genercija Srba, shvatili su da je najbolji otpor asimilaciji redovna poseta Dopunskoj nastavi na srpskom jeziku, rekli su sagovornici.