ŠTUTGART - Poznati beogradski horovođa i kompozitor maestro Vladimir Milosavljević je pre nešto više od 20 godina dobio nalog od Srpske pravoslavne crkve da u Nemačkoj pokuša osnivanje crkvenih horova. Pre toga je sa velikim uspehom vodio različite horove u Beogadu –od crkvenih horova do hora Singidunum.

Pored osnivanja horova u Minhenu i Nirnbergu, maestro Milosavljević je osnovao i hor pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Štutgartu. Međutim, kako to nažalost veoma često među Srbima biva, ondašnje sveštenstvo je našlo u radu Vladimira Milosavljevića neku čuvenu „dlaku u jajetu“ pa je maestro Vladimir otkazao saradnju. Time bi hor, koji je već stekao dobar renome, prestao da postoji.

To se nimalo nije dopalo članovima hora koji su se sa velikim uspehom uživeli u duhovno pojanje, pa su se dogovorili da u klubu „Morava“ u Štutgartu nastave okupljanja i redovne probe, naravno pod dirigentskom palicom odličnog horskog pedagoga Vladimira Milosavljeića. Članovi hora su iz svojih ličnih sredstava finansirali dolaske horovođe koji i danas živi u Minhenu, kao i njegov rad sa horom.

Tako je, priča nam jedna od inicijatorki za opstanak hora, nekadašnja predsednica kluba „Morava“ Vera Gregović, nastao i novi hor i novo ime - Prvo srpsko pevačko društvo “Morava“. Pod tim imenom njihov hor postoji već punih 20 godina.

Upornim radom i bezbrojnim probama, hor je napredovao pa se slobodno može reći da spada među najbolje mešovite amaterske horove u Južnoj Nemačkoj. Na repertoaru imaju brojne duhovne pesme srpskih, ruskih, bugarskih ali i nemačkih kompozitora. Hor je sa velikim uspehom nastupao na brojnim koncertima širom Nemačke da bi nedavno u gradu svog osnivanja, u Štutgartu, predivnim nastupom pred prepunom salom i zaista oduševljenom publikom, proslavio 20 godina postojanja i uspešnog rada.

PROČITAJTE I: Dijaspora bi ulagala u zavičaj

Moravce“ je na nastupu „pomoglo“ nekoliko koleginica i kolega iz Minhena i Nirnberga a sam nastup je bio u jednoj od najreprenzetativnih sala u Štutgartu, u tzv. „Marmornoj sali“ izgrađenoj i prelepo ukrašenoj još daleke 1913. godine. Kao što i priliči Srbima, nastup je počeo pevanjem himne Bože pravde a završio se nikada zaboravljenom ali pod komunistima u Srbiji sve do polovine šezdeetih godina prošlog veka ili zabranjivanom ili namerno zanemarivanom pesmom srpskih ratnika iz Velikog rata pevanoj u Grčkoj- Tamo daleko.

Na repertoaru su bila dela starih kompozitora vizantijskog duhovnog pevanja čija imena nisu zabeležena, zatim Mokranjca, Strokina, Dubenskog, Grubensnikova, Stupničkog, Arhangelskog, Hristova, Čajkovskog i drugih.

Pomenimo i soliste koji se, kako smo čuli od poznatog kulturologa i pedagoga prof. dr Danijele Stepanović, po kvalitetu pevanja, koloritetu glasova i scenskom nastupu nisu mnogo razlikovali od nastupa tzv. „profesionalnih pevača“- soprane Veru Belmer, Draganu Dragojlović, Mirajnu Gojković, Nataliju Fejculaevu, Veru Gregović i Petra Bajkoa – bariton.

Burnim aplauzom prisutni gosti su pozdravili hor a posebno maestra Vladimira Milosavljevića. Vredne članice hora kao i članice društva „Morava“ su za sve prisutne priredile lep koktel posle koga je nastavljeno druženje do kasnih večrnjih sati.