ŠTUTGART - U glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg se već četrdesetak godina u okviru svečane akademije, Srbi i njihovi potomci prisećaju i odaju poštu knezu Lazaru i njegovoj vojsci.

Te proslave, Vidovdanske akademije, su vremenom postale tradicija. Danas se one organizuju i održavaju u saradnji sa Ambasadama i Konzulatima Republike Srbije, Crkvom, Srpskim dopunskim školama, klubovima i udruženjima.

Ovogodišnji moto Vidovdanske akademije u Štutgartu je bio „Pohvala knezu Lazaru“. Realizatori programa su bili učenici i nastavnici Srpske dopunske škole, a program su pripremile nastavnice Nataša Milenković, Tatjana Popović, Aleksandra Stankov-Karahodžić i Biljana Petrović.

Akademija je počela muzičkom intepretacijom srpske himne „Bože pravde“ Jelene Lazarević na violini, da bi odmah posle nje nastupio veliki hor učenika iz Štutgarta i okoline. Mališani su veoma pod vođstvom nastavnice Tatjane Popović otpevali našu himnu, a posetioci su oba nastupa pozdravili burnim aplauzom.

Pročitajte još - Štutgart: „Moravci“ pevaju već 20 godina

Akadamiji su prisustvovali, između ostalih, generalni konzul Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović, direktor Pedagoškog zavoda iz Banjaluke Predrag Damjanović i protojerej Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu Stanko Račić.

U nastavku progama su učenicima koji su posle osmogodišnjeg pohađanja nastave u Srpskoj dopunskoj školi završili školovanje, podeljena svedočanstva i overene đačke knjižice. Posle te lepe ceremonije program je nastavljen nastupom brojnih učesnika. Učenice i učenici naše škole su svojim roditeljima, rodbini i drugim gostima pokazali svoje umeće i koliko su dobro savladali srpski jezik.

Ređali su se recitali, skečevi, mali dramski prikazi, pesme - uglavnom tematski povezani sa Kosovom i Metohijom.

Čuli smo recitale odlomaka iz dela poznatih srpskih autora kao Matije Bećkovića, Desanke Maksimović i drugih, mladi umetnici su pevali poznate narodne pesme...

Svi akteri su pokazali zavidno znanje srpskog jezika i što je još važnije - želju da u školi stečeno znanje pokažu i prenesu na druge.

Računa se da je skoro 70 učenika, od prvaka do osmaka, nastupilo na Akademiji.

Pomenimo da je specijalni gost Akademije bio Danijel Dragičević, šef kabineta Predsednika Republike Srpske. Uz štampani program svečanosti, svim prisutnima je podeljena informacija da nova školska godina počinje 22. septembra. Tog dana je u Hramu Srba svetitelja u Štutgartu moguć upis učenika-prvaka. Upisivanje počinje i u svim gradovima u Baden-Virtembergu gde postoji Srpska dounska škola.

PRIZNANjE ZA ŠKOLU I KONZULA
Vučurović je prisutnima pokazao diplomu - povelju Novosadskog sajma, izdatu u okviru međunarodnog sajma „Putokazi“ o učilima i napretku metoda nastave dodeljenu Srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu za izuzetne uspehe u obrazovanju srpske dece, učenju ćirilice, učenju o njihovom poreklu, istoriji Srba, geografiji itd.

Istu diplomu dobio je i generalni konzul, zajedno sa posebnom zlatnom medaljom, jer je svojim naporima zaveo red u školi, poboljšao organizaciju rada, produbio kontakte sa nemačkim ministartvom prosvete i povećao broj učenika na danas oko 1.000.