ODUVEK sam želeo da pomažem onima kojima je pomoć potrebna. Posao policajca, koji je prepun dinamike, opasnosti, adrenalina i akcije, istinski volim i radim ga s velikim žarom. To su verovatno i drugi primetili, pa sam pre nekoliko dana proglašen za oficira meseca i primio nagradu koju dodeljuje Policija Šarlota.

Ovako, za "Novosti", govori Aleksandar Mosić (43), bivši pripadnik naše Žandarmerije, koji poslednjih šest godina živi u Americi i radi kao policajac u najvećem gradu Severne Karoline. Ovaj čuvar reda i mira postao je poznat širom "divljeg Zapada", pošto je američka televizija Foks emitovala reportažu o njemu, nakon što je nagrađen za izuzetan rad i doprinos suzbijanju kriminala u Šarlotu.

- Bilo mi je neprijatno kada sam pred mnogobrojnim gradskim odbornicima i policijskim zvaničnicima primao nagradu, ako i dok su me javno predstavljali - kaže skromno Mosić. - A zapravo sam samo radio svoj posao, koji, kao i svaki drugi, nije težak kada se radi sa ljubavlju. Kako su moji pretpostavljeni i sami rekli, za svoj rad bih mogao da budem nagrađivan svakog meseca, ali eto, sada su odlučili i da me javno nagrade.


PROČITAJTE I:BIO JE GOTOVO MRTAV: Za Srbina u Australiji lekari su uradili neverovatnu stvar


Za 14 dana, Aleks, kako ga tamo zovu, imao je čak 13 hapšenja, poput onih koje gledamo u kriminalističkim filmovima i serijama.

- Bilo je svega, gomile oružja, droge, kako bi u Srbiji rekli - počinilaca teških krivičnih dela, oružanih razbojništava, provala - priča Mosić.

Foto privatna arhiva

KARIJERA KOLIKO je uspešan, Aleksandar nije dokazao samo u policiji. Uspeo je, kako kaže, da u mornarici napreduje četiri čina za manje od tri godine. To se u Americi gotovo graniči s nemogućim.

- U neku ruku, posao je teže raditi u Americi nego u Srbiji, jer više je ljudi, pa je više i posla. U Srbiji su gotovo uvek sumnjivi oni koji nose markiranu garderobu, a ovde ljudi ne pate od "etiketa", pa je malo teže nanjušiti kriminalca. Ako tome dodate čuvenu američku "mešavinu" svih rasa i nacija, zaista nam nije lako.

Prema rečima šarlotskog "najpolicajca", mnogo mu više prija da radi svoj posao u Americi nego u Srbiji.

- Ovde se na prvom mestu ceni rad, a u mojoj rodnoj zemlji i Beogradu, gde sam radio, drugačiji su aršini - kaže Aleksandar. - Zato sam razočaran i otišao iz Srbije. Sada na poslu doživljavam pravu akciju, prepunu uzbuđenja, a u Srbiji toga nema. Ovde sam stvarno pronašao sebe.

Kaže da je, pošto je napustio našu zemlju, u Americi lako pronašao posao.

- To nije teško ako ste radnik - kaže Aleksandar. - Počeo sam prvo da radim u privatnom obezbeđenju u visokorangiranoj školi na Menhetnu. Posle toga sam radio u vojnoj mornarici, pa u njujorškoj policiji, a poslednjih godina sam u Šarlotu. Veruj u sebe, radi ono što voliš i uspećeš u Americi. Ja sam garant toga da je samo nebo granica.

Oficir Mosić ima dvojicu sinova, koji, kako kaže, znaju srpski. Nedavno je dolazio u Beograd da obiđe roditelje i brata.


RADO ČITA "NOVOSTI"

ALEKSANDAR je pristao da priča za "Novosti" po završetku naporne treće smene. Ali to nije slučajno.

- Iako sam preumoran, rado ću da odgovorim na sva pitanja, jer kao da vidim "Novosti" pred sobom - rekao je Aleksandar. - Iako ih odavno nisam imao u rukama, vidim ih. Sa onim prepoznatljivim crveno-belim zaglavljem. Redovno sam ih kupovao i rado ih čitao.