Srbin (31) iz Australije, imao je težak srčani udar, koji je jedva preživeo, nakon čega su lekari naravili neverovatnu stvar - uklonili su višak gvožđa iz njegove krvi, nakon čega se oporavio.

Pacijent je bio stavljen na listu čekanja za novo srce, a preživljavao je uz pomoć električne pumpe koja je pokretala njegovo srce.

Ali, nakon što je počeo da koristi lekove za uklanjanje viška gvožđa iz organizma, zdravstveno stanje mu se znatno popravilo, a lekari su na kraju konstatovali da je "skoro zdrav".

Srčani udar češći zimi

- Ovaj slučaj potvrđuje pretpostavku da je osnovni razlog za pojavu srčane insuficijencije, smanjena kontraktilna sposobnost miokarda. Srčana insuficijencija, koja dolazi u odvojenim fazama, nastaje kada organ ne pumpa krv kroz telo - rekli su australijski lekari.

Kevin Smit: Preživeo sam težak srčani udar

Prognoza je najslabija za krajnji stadijum srčane insuficijencije, koja nastaje kada se pacijenti osećaju veoma loše čak u stanju mirovanja. Tretman lečenja za ovu fazu srčane insuficijencije smatra se najmanje uspešnim, a jedino rešenje je transplantacija srca, pomoćni uređaji za rad srca ili palijativno zbrinjavanje.

Izvor: dailymail.co.uk