ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA


ZA Hrvate krivac za zaoštravanje hrvatsko-srpskih odnosa je Srbija, a najodgovorniji političar za pogoršanje odnosa je Aleksandar Vučić. Pokazuje to anketa sprovedena među 1400 hrvatskih građana koji su se izjasnili i o poslednjim izjavama Milorada Pupovca i zabrani srpskoj vojnoj delegaciji da poseti Jasenovac.


Pročitajte još: Hrvatska, država revidirane istorije i lažne stvarnosti


Za sve što se poslednjih mesec dana događalo na relaciji Beograda i Zagreba 39 odsto ispitanih krivi Srbiju, dok 23 odsto Hrvatsku, a 25 odsto smatra da su jednako krive obe države. Na pitanje kojeg političara smatraju najodgovornijim za pogoršanje odnosa između dve zemlje 39,5 odsto smatra da je to Aleksandar Vučić, 10,7 smatra da je reč o Aleksandru Vulinu, dok 9,6 odsto upire prste u vladu Srbije. Slede Milorad Pupovac, ”srpska politika” kao takva, mediji, a tek 1,4 odsto smatra da je kriv Andrej Plenković. Anketa je pokazala da 1,2 odsto ispitanih krivi za pogoršanje odnosa Kolindu Grabar-Kitarović i Anu Brnabić.


Pročitajte još: USTAŠIZACIJA HRVATSKE: Crne uniforme i “za dom spremni” pod okriljem sportskih igara u Koprivnici


Za 39,6 odsto onih koji su učestvovali u anketi Promocije plus incident na Bajakovu je srpska provokacija, a 16,8 to vidi kao nesporazum i slabu komunikaciju, a 16,8 odsto ocenjuje da je reč o nespretnoj reakciji hrvatske politike.

Sa poslednjim izjavama Milorada Pupovca se ne slaže 70,2 odsto anketiranih, dok se svega 5,3 odsto potpuno slaže. Uglavnom se slaže 6,5 odsto, dok se uglavnom ne slaže 13,1 odsto.