UČEŠĆE u izvršnoj vlasti mora se dobiti na izborima i nikako drugačije. Ovo je poruka koju je u nedelju opoziciji uputio potpredsednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, koji je predsednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, oko čije popune će se danas voditi žestoka bitka na sednici Administrativnog odbora.

Pročitajte još: Opozicija traži ostavke Stankovića i Katnića

- Važno je da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad tog tela. Mi ćemo do poslednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno raditi na tekstovima reformskih zakona, kako ne bismo upali u zamku moguće namere ili nesnalaženja pojedinih opozicionih partija da stalnim prolongiranjem početka rada Odbora zakasnimo za reformu. Rekao bih da se, kao i do sada, kad je postupanje opozicije u vezi sa formiranjem Odbora u pitanju, često radi o formi, a suština se zanemaruje - kazao je Gvozdenović.

Predsednik Skupštine ističe da postoje mišljenja da neke od opozicionih partija ne žele suštinu, već da im je isključiva namera da odugovlače proces kako se ne bi sprovele reforme, ali da on kao predsednik Odbora, ne želi da veruje da je to tako.

- Niko, osim nas, ne kaže hajde da krenemo konačno da radimo, da se fokusiramo na suštinu i dođemo do nekog predloga. Ne, mi i dalje pričamo da li Odbor treba proširiti, da li treba formirati neke pododbore (sad neko predlaže pododbore, nadam se ne samo da bi se to razlikovalo terminološki od naših radnih grupa). Može se reći da ima pomaka - kazao je je Gvozdenović.

Njemu je odmah "otpisao" potpredsednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović, konstatacijom da je za Gvozdenovića svaka tema dovoljno inspirativna da povodom nje obmanjuje javnost.

Kako bi DPS, kada bi uopšte razmišljao o izbornoj reformi, nju zamišljao? Možda bi imali predlog da se umesto koverata tokom izbornog procesa u upotrebu uvedu sportske torbe, podsećaju Demokrate na aferu "Koverta".

- Gvozdenović je, još jednom, obmanuo i oko radnih grupa za koje, opet, tvrdi da su formirane. Ako su formirane, zašto se toliko ustručava da odluke o njihovom formiranju dostavi, bez odlaganja, svim učesnicima u radu Odbora - pita Martinović. - Zato što zna on dobro da nisu formirane nego da, na taj način, svesno, već godinu dana radi na opstrukciji Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

POPUNA ODBORA

ADMINISTRATIVNI odbor danas bi trebalo da se izjasni o zahtevu Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Posebni klub poslanika je zahtevao da Demokrate ustupe jedno od dva mesta u Odboru.