PROSVETNA zajednica Crne Gore, bez podrške sindikata, organizovala je u nedelju protest u minut do 12 ispred resornog ministarstva, zbog, kako su kazali, nezadovoljstva postojećim obrazovnim sistemom, koji su nazvali "Lekcija 1". Poručili su da će insistirati na povećanju zarada od 25 odsto, kao i još 19 zahteva kojima žele da unaprede svoj status. Za izjašnjavanje o njihovim zahtevima, nadležnim institucijama su dali rok do 4. oktobra, dok je za stavku koja se odnosi na povećanje zarada tražili prijem najkasnije do 1. oktobra.

Pročitajte još: Profesorka plagijator 97,77 odsto

Kako je istakao predsednik Prosvetne zajednice, profesor Krsto Vuković, profesorima su ukinuti regres, zimnica, nadoknada za prevoz, a brisani su ili skraćivani časovi i predmetni programi. Kao ključne probleme prosvetnih radnika naveo je i "20 godina jalovih obećanja", nerešen ili nedostižan stambeni status, neuključivanje stručnjaka iz prakse u kreiranje obrazovne politike koja se sprovodi uglavnom ad hok i bez valjane analize i adekvatne pripreme.

- To nezadovoljstvo, nažalost, godinama samo raste i ne nailazi ni na kakvo razrešenje. Zbog takve situacije, zbog višegodišnje ogorčenosti ogromnog broja prosvetnih radnika, Prosvetna zajednica odlučila je da mirnim građanskim protestom ukaže na alarmantno stanje i predoči zahteve nadležnim institucijama - poručio je Vuković.

Prosvetari su izneli 20 zahteva, a prvi među njima jeste povećanje plata prosvetnim radnicima i vannastavnom osoblju u obrazovnim ustanovama za 25 odsto, a profesorima sa 20 i više godina staža stambene kredite po istim uslovima po kojima je dobio resorni ministar, Damir Šehović za tri godine rada.

Krsto Vuković


Zahtevaju i urgentno donošenje odluke o plaćanju nadoknade za prevoz do promene Granskog kolektivnog ugovora i konačnog rešenja. Povećanje iznosa za jubilarne nagrade za 200 odsto i redovnu isplatu najkasnije mesec dana po prispeću zahteva, urgentno formiranje komisije za smanjenje administrativnih obaveza nastavnika i uvođenje statusa službenog lica za prosvetne radnike. Među zahtevima je i vraćanje opšteobrazovnih predmeta na prethodni nivo zastupljenosti, hitno formiranje komisije za procenu usklađenosti predmetnih programa i udžbenika sa imperativom hitnog raspisivanja neophodnih konkursa. I reviziju poslednje odluke o smanjenju fonda časova obaveznih izbornih predmeta reviziju školske lektire.

SUPERVIZOR I PROMENA PRAVILNIKA

PROSVETNA zajednica insistiraće i na vraćanju supervizora u proces eksterne mature. Takođe će tražiti promenu pravilnika za viša zvanja i pravilnika za dodelu nagrada prosvetnim radnicima i učenicima.