NA području opštine Berane uspešno je realizovan javni poziv za podršku razvoju seoskog turizma, koji je sproveo Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Opštine Berane. Od prijavljenih deset seoskih domaćinstava, koji pružaju usluge smeštaja usluge hrane i pića u svojim objektima njih devet je ispunilo kriterijume, izjavio je resorni sekretar za poljoprivredu u Opštini Berane Božo Premović.

On je istakao da je rok za realizaciju projekata ispoštovan, a formirana komisija izvršila je kontrolu seoskih domaćinstva koja su aplicirala za sredstva. Tom prilikom ustanovljeno je da su odabrana domaćinstva uredno izmirila ugovorom naznačene obaveze i da je poziv realizovan na obostrano zadovoljstvo, kao i da je dao rezultate.


PROČITAJTE JOŠ:
GRAD U OBLAKU PRAŠINE: Jak vetar doneo pepeo sa Termoelektrane

- Kako smo saznali od vrednih ugostitelja, sezona je bila više nego dobra. Gosti su dolazili iz celog sveta, a najviše iz zemalja Skandinavije i Sredozemlja. Svidele su im se netaknuta priroda naših sela, planina i jezera, bogata tradicionalna gastronomija - kaže Premović.

- Vredni domaćini su ih uključivali u svakodnevne radne obaveze. To i ljubaznost domaćina i gostoprimstvo stanovništva, dovešće i sledeće godine ove, ali i nove goste. Lokalna uprava će nastojati da i ubuduće pruža što veću podršku za razvoj seoskog turizma tako što će povećati sredstva za ovu meru iz agrobudžeta.


Smeštaj koji ispunjava uslove / Foto Opština Berane

U pomoć vrednim domaćinistvima na seoskom području koja su krenula, u samo na prvi pogled avanturu zvanu seoski turizam, uključena je i Turistička organizacija Berane.


Na trpezi ukusna domaća hrana


- Uradili smo dosta toga da bismo dopunili njihovu ponudu, posebno u Gornjim Selima. Renovirali smo i opremili planinarski dom Suvi do, nabavili kajake za jezera na Bjelasici, uradili info table - kaže predsednik Turističke organizacije Berane Ivan Radević.


TRUD DOMAĆINA

PROMOVISALI smo seoska domaćinstva na najznačajnijim sajmovima turizma u Beogradu, Budvi, Novom Sadu, što sigurno nije ostalo neprimećeno - dodaje Radević iz TO Berane.


Čari prirode opčinjavaju

- Vredni domaćini su to sve vratili svojim radom na seoskim domaćinstvima i odnosom prema gostima. Nadam se da će ih sledeće godine biti još više.