Јак ветар је у понедељак цео дан подизао облаке прашине са депоније пепела и шљаке Термоелектране Пљевља и разносио их на околна села, а прашина, ношена ветром, завршавала је и у самом центру града.

Одлагалиште Маљевац је свега стотињак метара удаљена од најближих кућа.

Више од 30 година траје борба мештана Збљева за здраву животну средину. Упутили су бројне позиве и обраћања свим релевантним државним институцијама. Због великог загађења посебно током ветровитих дана, више пута организовали су блокаду депоније, а не ретко полиција их је приводила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Снажно невреме и "пијавица" у Истри причинили штету (ВИДЕО)

- У последње три деценије нема куће у којој неко није умро од рака. Сада више нема ко ни да умире. Отварају се само врата осам домова. Електрана нас уби - казали су недавно мештани.


Услед еколошког акцидента обично су следиле прекршајне пријаве које су изгледа повољније од улагања у решавање еколошких проблема.


Термоелектрана је прошле године добила интегрисану дозволу и у обавези је да реализује предвиђене мере. Међутим, воденог огледала, које би спречило овакве ситуације и даље нема.

Недавно је на седници Скупштине општине Пљевља, поводом помора рибе у рекама Ћехотини и Везишници, саопштено да се за лакши хиодраулични танспорт пепела и шљаке на депонију исти мешају са водом и одређеном киселином, што може представљати додатну опасност.

Електропривреда је одлучила да експроприше имовину тридесетак мештана, чије се куће налазе у близини депоније на Маљевцу. За експропријацију непокретности ЕПЦГ ће издвојити више од 7,7 милиона еура.

Исељавање некада једног од питомијих пљеваљских села покренутно је како би ЕПЦГ могла да настави да користи и фазно рекултивише депонију Маљевац, на којој се скоро 37 година одлаже пепео и шљака из Термоелектране Пљевља која настаје као нус продукт.