GREJNA sezona počinje 1. oktobra, ali je izvesno da, ako se situacijama sa isplatama zaostalih zarada zaposlenima u "Grejanju" u Pljevljima ne reši, neće biti ni isporuke toplotne energije. Radnici ne odustaju od svojih zahteva za isplatu zaostalih zarada. Oni su saopštili da prekidaju sa radnim aktivnostima sve dok ne dobiju jedanaest zarađenih plata.

Iz obe sindikalne organizacije u preduzeću tvrde da su svi radnici u neposrednoj proizvodnji toplotne energije jedinstveni da istraju u svojim zahtevima, i da su odlučili da će dolaziti na posao, poštovati radno vreme ali neće obavljati radne zadatke.

Oni tvrde da im je iz Uprave preduzeća savetovano da nastave rad, a da svoja zaostala primanja zatraže sudskim putem. Kažu da su odbili taj predlog jer su prve tužbe realizovane u novembru prošle godine i da sudski postupci predugo traju, a njihove katastrofalne materijalne mogućnosti ih teraju da ne žele da obavljaju radne zadatke dok im se ne isplati zarađeno.

Navode da su kotlovska postrojenja van pogona i da bez remonta kotlova nije moguće krenuti sa proizvodnjom toplotne energije, a vremena je sve manje do početka grejne sezone.


PROČITAJTE JOŠ - PAPRENE CENE: Na moru kvadrat i do 4.000 evra


Kažu da imaju podršku od rukovodstava obe sindikalne organizacije Crne Gore. Navode da ih niko od rukovodstva Opštine Pljevlja nije posetio, iako rade izuzetno težak i odgovoran posao. Ali se nadaju da će se Opština Pljevlja, kao osnivač, aktivno uključiti u rešavanje ovog problema od šireg društvenog značaja, jer vremena je sve manje.

Radnici su naveli da su pre mesec dobili platu za septembar 2018. godine, a da je grupa radnika u novembru prošle godine sudskim putem zatražila isplatu svojih zaostalih primanja, i ti postupci su još u toku. Navode da su porodični ljudi i da se njihove porodice nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.


NEMAJU DIREKTORA

PREDUZEĆE "Grejanje" ima 32 radnika, i već dve i po godine nema izvršnog direktora, već funkciju vršioca dužnosti direktora preduzeća obavlja Mila Vasilijević. Od pomenutog broja zaposlenih u "Grejanju", njih 16 radi u administraciji preduzeća, a 16 u kotlarnici.