HRVATSKA građanska incicijativa, koja je posle prevrata dobila novog čelnika, Adrijana Vuksanovića, sve više je zabrinuta za zbivanja na severu Crne Gore. Ovoga puta za stanje u Bijelom Polju, gde već neko vreme stoji grafit "Smrt Hrvatu!", zbog čega HGI zahteva da se šovinistički natpis ukloni.

- Bijelo Polje je grad koji neguje multiverski i multinacionalni sklad, što je dokazano onda kad je bilo najteže. Nažalost, vidimo da i danas postoje recidivi retrogradnih ideologija, koji nas žele vratiti u prošlost - poručuju iz HGI. - Uvereni su da smo kao društvo pokazali kapacitet za obranu temeljnih vrednosti suživota i tolerancije, te da i ovog puta neće izostati, kako odgovor javnosti tako i nadležnih institucija. Jednako tako očekujemo da će državni organi pronaći i vinovnike napada na Adema Gredića i Admira Bašića, i utvrditi motiv ovog mučkog čina.

Međutim iz HGI su "zaboravili" da reaguju na nekoliko histeričnih izliva srbofobije, ispoljenih u Tivtu, gde je i centrala HGI.

Nedavno je u Tivtu potpredsednik SUBNOR Crne Gore Slobodan Simović, jedne od "boračkih organizacija" koja se smatra "krilom DPS", "čas istorije o antifašizmu" povodom Dana pobede pretvorio u čas mržnje prema Srbima u Crnoj Gori, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

- Srpska pravoslavna crkva pored korupcije i socijalnog položaja građana predstavlja najveću opasnost po Crnu Goru - poruka je Simovića, koji je zavapio da država konačno reši pitanje položaja pravoslavne crkve i da se posveti borbi protiv neočetništva i ojača nekanonsku takozvanu CPC.

PROČITAJTE I: Bacili oko na crkvenu zemlju pod Goricom

Iz Tivta je potom stigla još jedna poruka mržnje. Na portalu "Radio Dux", medija Hrvatskog nacionalnog veća u Crnoj Gori, ispod teksta o tome da je produžen pritvor mladićima iz Berana koji su napali sugrađanina Igora Tomkića, čoveka hrvatske nacionalnosti, objavljen je komentar o "četničkoj gamadi i štakorima koji su rak gde god su u većini i koje treba mrzeti".

HGI i Vuksanović su ćutali, ali je iz Tivta, ipak, stigao i glas razuma. Prof. dr Miomir Abović na svom fejsbuk-profilu ocenio je da su komentari ispod teksta na portalu "Radio Dux" šovinističke prirode pune mržnje prema Srbima, te da se on kao Hrvat stidi ko predstavlja Hrvate u Crnoj Gori.

ZAPALjIVA RETORIKA POSLANIKA

ADRIJAN Vuksanović, poslanik HGI u Skupštini Crne Gore, osoba je koja je svojom zapaljivom retorikom pokušavala da slučaj Tomkić pretvori u progon Hrvata u Beranama, gde ova porodica mirno živi 60 godina. Naravno, Beranci znaju istinu i o tome kako je Vuksanović postao poslanik koji donosi prevlast koaliciji oko DPS u Skupštini Crne Gore.